A tantárgy célja, hogy a hallgatók olyan mikrobiológiai ismereteket kapjanak, amelynek során képesek értelmezni a mikroorganizmusok életfolyamatait, szerepüket a gyakorlati életben és a környezetünkben, továbbá az élőlények evolúciójában, szemmel tartva a velük kapcsolatban felmerülő sokféle gyakorlati (ökológiai, biotechnológiai, egészségügyi) vonatkozást is. Emellett hallgatóink képesek a mikroszkopikus méretű élőlények vizsgálatához szükséges sajátos és jellegzetes módszereket rutinszerűen alkalmazni. Az alapvető mikrobiológiai ismeretek áttekintésével alapot adunk a mikrobiológiára épülő kurzusok megértéséhez.

Ennek során az elsajátítandó ismeretek: A mikrobiológia tárgya, története, jelentősége. A prokarióta és eukarióta mikroorganizmusok sejtfelépítésére, élettani jellegzetességeire, rendszertani besorolására vonatkozó ismeretek és tudományos elvek azonosítása. A mikroorganizmusoknak a természetben, a szárazföldi és vízi élettérben, az elemek körforgásában és más élőlényekkel való kapcsolatukban megnyilvánuló szerepének bemutatása és elemzése. A prokarióták anyagcsere sokfélesége. A baktériumok légzési folyamati és a fényhasznosításuk. A mikroorganizmusok felhasználási lehetőségei: erjesztési folyamatok, élelmiszerek előállítása fermentációs technológiákkal, ipari fermentációk. Az emberi szervezet normál mikrobiótája. A gombák és a zuzmók jellemzői. A vírusok helye az élővilágban, legfontosabb jellemzőik.
A gyakorlat anyaga: Munkavédelmi és egészségvédelmi szabályok. Sterilizálási módszerek. Táptalajok típusai, összetételük és felhasználásuk. Átoltás steril táptalajra. A tenyészetek fenntartása rendszeres átoltással. Mikroorganizmusok morfológiai jegyeinek vizsgálata, festési eljárások. Mikroorganizmusok vizsgálata biokémiai tesztekkel. A környezeti hatások és a mikroorganizmusok kapcsolata (szaporodás, tenyésztés, szaporodás-gátlás). Antimikrobiális anyagok mikroorganizmusokra gyakorolt hatásának vizsgálata. A mikrobák és az élelmiszerhigiénia kapcsolata. Talajban, vízben, levegőben élő mikrobák, továbbá probiotikus mikroorganizmusok vizsgálata.