A szerves világ anyagainak, alapvető törvényszerűségeinek megismertetése. A reakciókészség értelmezése a kémiai kötés elektronelmélete és a térkémiai szemléletmód alapján. Témakörök: Karbonsavak. Monokarbonsavak. Dikarbonsavak. Karboxilcsoportban helyettesített karbonsavszármazékok, karbonsav észterek, karbonsav amidok. Gliceridek. Szénhidrogén csoportban helyettesített karbonsavszármazékok. Poliamidok. Szénsavszármazékok. Bioszerves kémia legfontosabb vegyületei. Heterociklusos vegyületek. (Furán, pirrol, fiofén. Piridin. Diazinok.) Szénhidrátok. Monoszacharidok. (Csoportosítás. Glükóz, fruktóz, galaktóz.) Diszacharidok (Maltóz, szacharóz, cellobióz, laktóz). Oligoszacharidok. Poliszacharidok. (Keményítő, cellulóz). Aminosavak. (a-aminosavak és fehérjék kapcsolata. Nukleinsavak. Nukleozidok és nukleotidok. Purin és pirimidin bázisok. Alkaloidok, gyógyszerek, narkotikumok. Fontosabb alkaloidok hatása, előfordulásuk a természetben.