Jegyezd meg!
A bibliográfia fogalma

II. Mi a bibliográfia?

Bibliográfia szavunk görög eredetű (biblosz = könyv, grapheion = leírás) és azt a tevékenységet jelöli, amelynek során a szak- és/vagy szépirodalmat regisztrálják, számba veszik, valamilyen szempont szerint csoportosítják.

A bibliográfia fogalmát többféleképpen határozzák meg.

"Induljunk ki abból, hogy a bibliográfia szellemi produktum, amely rögzített információkat hordozó dokumentumok rendszerező formája, tágan értelmezett leírása (leginkább, hagyományosan: könyvek, időszaki kiadványok, cikkek, de kéziratos, hangos-képes, elektronikus dokumentumok stb. is - némelyiknél új keletű, kiegészítő jellegű megnevezések is: filmográfia, diszkográfia)." (Bényei, 2010)

Egyik értelmezés a bibliográfiákat a könyvek és egyéb dokumentumok, szövegek stb. rendszerező jegyzékének, listájának tekinti, egyszóval formailag közelíti meg őket.  A másik felfogás szerint a tartalom, a tudásszervező funkció kiemelése a fontos. (Murányi, 2001)

Számbavétel
Regisztrálás
Rendszerezés

Mit tekintünk tehát bibliográfiának? A dokumentumok rendszerező formáját, regisztratív jegyzékét. Alapfeladatuk, hogy számba vegyék az emberiség tudását. (Horváth, 1978)

A különböző írásos és nem írásos (audiovizuális, digitális stb.) művekről bizonyos szempontok szerint készült jegyzékeket bibliográfiának nevezzük. Ezek legfontosabb jellegzetessége, hogy - ellentétben a katalógusokkal - nem egy könyvtár állományát, hanem általában a dokumentumokat, azok kisebb-nagyobb csoportjait, lelőhelyüktől függetlenül tárják fel. A bibliográfiák a legfontosabb könyvtári segédeszközök.