V. Online bibliográfiák és szolgáltatások

Napjaikban sok bibliográfia megjelenik elektronikus információhordozón is. Ezek lehetnek teljesen újak, de sok van közöttük, ami egy nyomtatásban megjelenő kiadvány számítógépes változata, vagy utódja. A számítógépes bibliográfiák és online adatbázisok használata nagymértékben hasonlít a számítógépes katalógusokéhoz.

Általában felajánl a rendszer egy egyszerű és egy összetett keresést. Az egyszerű keresés megfelelő, ha konkrét szerzőt vagy címet keresünk. Az összetett keresés lehetővé teszi, hogy több mezőben egyszerre keressünk, hogy megjelenési évre a dokumentum nyelvére és a dokumentum típusára is leszűkítsük a kérdést.

A fontosabb, interneten elérhető bibliográfiák, szolgáltatások:

A Magyar Nemzeti Bibliográfia. Könyvek bibliográfiája (Budapest, OSZK) általános, nemzeti és kurrens. Az 1976 óta megjelent füzetek anyaga CD-ROM-on is megjelent.

Elérése interneten: http://www.oszk.hu

Időszaki Kiadványok Repertóriuma

Magyar Nemzeti Bibliográfia. Időszaki Kiadványok Repertóriuma (Budapest, OSZK) általános, nemzeti, kurrens repertórium. 1993-tól CD-ROM-on is megtalálható a tartalma. Elérése interneten: http://www.oszk.hu Online szolgáltatások menüpont alatt IKER néven. Az adatbázis 1993 óta épül. Az adatbázis építése a 2002-es adatokkal lezárult.

Időszaki Kiadványok Bibliográfiája

A nemzeti könyvtár teljességre törekvően gyűjti a Magyarországon megjelent időszaki kiadványokat, és adataikat közzéteszi. Az adatbázis az 1986 óta épül. Tartalmazza a Magyarországon kiadott és az Országos Széchényi Könyvtárba beérkezett periodikumok (hírlapok, folyóiratok, évkönyvek stb.) adatait.

Elérése interneten: http://www.oszk.hu Online szolgáltatások menüpont.

Nemzeti Periodika Adatbázis

A hazai könyvtárakban megtalálható külföldi folyóiratokban megjelenő tanulmányokat tartalmazza az NPA. Az adatbázis a http://www.oszk.hu/ címen érhető el az online szolgáltatásokon belül a katalógus adatbázisai között.

Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia

Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár és Dokumentációs Központ adatbázisa a teljesség igényével törekszik feldolgozni a magyar mezőgazdasági szakirodalmat, jelenleg közel 200 folyóirat, valamint szakkönyvek és szakmai jellegű konferenciák kiadványainak áttekintését nyújtja. A dokumentum-fájl követi a korábban kiadvány formájában megjelent bibliográfia felépítését, kihasználva a számítógép adta lehetőségeket is. A használat megkönnyítését név- és tárgymutató segíti.

Az adatállomány számítógépes feldolgozása az 1980-as éves második felében kezdődött. Jelenleg több mint 100 000 bibliográfiai tételt tartalmaz, és a továbbiakban is évi 6000 tétel kerül feldolgozásra. Ez az éves növekedési ütem biztosíthatja azt, hogy a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari, erdészeti szakirodalomról áttekintő képet kapjon a felhasználó.

Az adatbázis a http://www.omgk.hu/pages/alephkeret.htm címen érhető el.

Magyar Orvosi Bibliográfia

Online elérhető 1990-től Feldolgozza: a hazai orvosi irodalmat (orvosi folyóiratokban közölt dolgozatok, könyvek, önálló munkák, kongresszusi kiadványok, disszertációk), figyelemmel kíséri a magyar szerzők külföldön, idegen nyelven megjelent munkáit.

Elérhető a http://hawk.eski.hu/j2ee/webbib/simplesearch.jsp címen.

Pedagógiai szakirodalom

Az Országos Pedagógiai Múzeum és Könyvtár (OPKM) kiadványai:

  • a Magyar Pedagógiai Irodalom
  • és a Külföldi Pedagógiai Információ című kurrens bibliográfiák.

 A PAD (Pedagógiai Adatbázis) bibliográfiai adatbázis 1989-től mind a hazai, mind pedig a külföldi szakirodalmat regisztrálja.

Elérése: http://www.opkm.hu

Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban

Az irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája 1961 óta közel nyolcvanezer tételben közreadja a szépirodalmi alkotókról és egyes műveikről szóló írások (monográfiák, tanulmányok, kritikák, regény-, dráma-, novella- és verselemzések) bibliográfiáját. Tartalmazza a jelentős (főként klasszikus szerzők) színházi előadások és filmbemutatók kritikáját. Az adatbázis több mint négyszáz magyar nyelvű hetilapot és folyóiratot dolgoz fel, valamint másfél ezret meghaladó az analitikusan feldolgozott tanulmánykötetetek száma is. Az adatbázist 2007 áprilisában lezárták. A 2006 után megjelent szakirodalom a FSZEK katalógusában kereshető! http://www.fszek.hu/adatbazisok/sajat_adatbazisok/irodalmi_kritikak__tanulmanyok_bibliografiaja címen található.

A magyar szociológiai irodalom bibliográfiai adatbázisa

SzocioWeb

Az adatbázis a magyar és magyar vonatkozású külföldi szociológiai irodalom válogatott bibliográfiája. Több mint 130.000 bibliográfiai tételt tartalmaz az 1970 és 2006 közötti időszakból. Az adatbázist folyamatosan töltik fel a tanulmányok teljes szövegére utaló hivatkozásokkal.  

http://www.fszek.hu/adatbazisok/sajat_adatbazisok/szocioweb_-_a_magyar_szociologiai_irodalom_bibliografiai_adatbazisa címen található.

A magyar könyvtári szakirodalom bibliográfiája

MAKSZAB

A magyar könyvtári szakirodalom szakbibliográfiájának közreadása 1962 óta folyamatos, bár a feldolgozott időszaki kiadványok típusai, a feldolgozás módszerei és termékei az idők folyamán többször változtak. 1989 óta a cikkek bibliográfiai adataiból adatbázis épül (MAgyar és Nemzetközi CIkkek = MANCI. A szakbibliográfia nyomtatott formája A Magyar Könyvtári Szakirodalom Bibliográfiája (MAKSZAB) c. negyedévenként megjelenő bibliográfiai folyóirat.
Nemzeti szakbibliográfia. Féléves füzeteiben a téma teljes szakirodalmát feldolgozza, a dokumentumok típusára való tekintet nélkül. A tételeket témacsoportokba rendezve közli, betűrendes és tárgyszómutatóval. A füzetek teljes anyaga - a monográfiák kivételével - az 1986-2006-os időszakban a MANCI adatbázisban is szerepel. Ezt követően a feldolgozás a HUMANUS adatbázisban történik.
A kiadvány a 2005. évi számoktól online jelenik meg, és a Könyvtári Intézet honlapján érhető el a Szakkönyvtár menüpont utolsó tételeként.

MANCI

A MANCI (Magyar és Nemzetközi Cikkek) adatbázis a magyar könyvtár- és információtudományi periodikumok teljes körű, kurrens és folyamatos retrospektív feldolgozása alapján épül, a külföldi folyóiratokat pedig válogatva, 1986 óta dolgozza fel. Előállítója és forgalmazója a Könyvtári Intézet Szakkönyvtára. A tételek száma jelenleg kb. 40 000, mintegy 3000 tételnyi éves gyarapodással. Az adatbázist negyedévenként frissítik.

A http://w3.oszk.hu/manci.htm címen érhető el.

Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékének Kereshető Adatbázisa

A MATARKA a magyar folyóiratok tartalomjegyzékének kereshető adatbázisa.

Több mint 300 hazai folyóiratot dolgoz fel 1990-től.

A Miskolci Egyetem Központi Könyvtára koordinálja.

A http://www.matarka.hu/ címen érhető el.

Cím és szerző alapján kereshetünk benne.

Betűrendes, vagy tematikus lista.

A cikk leírása internetes elérhetőségét is tartalmaz.

A magyar zenetudomány bibliográfiája 1993-1994

Az MTA Zenetudományi Intézet honlapjáról az alábbi címen található:

  http://www.zti.hu/biblio/1993/1993.htm

Elektronikus Információ Szolgáltatás

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium programja.

Az EISZ szolgáltatásai:

Web of Science. A WoS egyetemes szakbibliográfia. Az Institute for Scientific Information a világ közel 10.000 jelentős tudományos szakfolyóirata és konferencia kiadványa feldolgozásával készíti. Három adatbázisa szinte valamennyi tudományágat lefedi.

Arts & Humanities Citation Index - bölcsészettudományi és művészeti index

Science Citation Index Expanded & SciSearch - természet- és műszaki tudományos index

Social Sciences Citation Index & Social SciSearch társadalomtudományi index. (Bordé, 2007)

EBSCO

 Az EBSCO az általa forgalmazott több mint 20 000 folyóirat feldolgozása alapján készül a szakirodalmi adatbázisuk.

Az interneten a http://search.epnet.com/ címen érjük el.

Academic Search Premier: általános szakbibliográfia.

  • Business source premier: üzleti profilú oktatási intézmények és szakkönyvtárak részére készült adatbázis.
  • Masterfile premier: általános jellegű, valamint üzleti, egészségügyi, oktatási és tudományos folyóirat cikkeinek teljes szövegét tartalmazó adatbázis.
  • Newspaper source: 23 amerikai és nemzetközi napilap teljes tartalmát valamint 200 lapból válogatást szolgáltat.
  • Medline: Az amerikai National Library of Medicine átfogó orvostudományi adatbázisa. 4 600 folyóiratot dolgoz fel. Egy részének teljes szövegét is közli.
  • ERIC (The Educational Resource Information Center) egy amerikai országos pedagógiai információs rendszer, amely 2200  tömörítvény hivatkozásokkal bővített teljes szövegét, valamint közel 1000 oktatással kapcsolatos folyóirat referátumát és bibliográfiai adatait tartalmazza.