VI. Összefoglalás

 A bibliográfia olyan dokumentumok, szövegek rendszerező jegyzéke, amelyek valamilyen közös tulajdonsággal rendelkeznek. Ez a tulajdonság többnyire a dokumentumok témája, de lehet a megjelenés helye, ideje, vagy a dokumentumok típusa is. Ezek a jegyzékek tartalmi-logikai szempontból rendezett formában sorolják fel a dokumentumokat.

A rendező elv lehet betűrend, szakrend, időrend, vagy bármi más, ami a használat szempontjából célszerű. Legtöbb esetben név, tárgy, vagy címmutató egészíti ki, aminek segítségével az egyes tételek visszakereshetők. Nyomtatott és elektronikus formában egyaránt elérhetőek.

A bibliográfiák lelőhelytől függetlenül tárják fel a dokumentumokat. A bennük található tételekről a könyvtári katalógusokban kell tájékozódni, megnézi, hogy az adott könyv, folyóirat, bármely más dokumentum melyik könyvtárban található. Ha a keresett mű saját könyvtárunk állományában nincs meg, akkor igénybe vehetjük a könyvtárközi kölcsönzést. A könyvtár állományából hiányzó műveket ezzel a szolgáltatással - az olvasó kérésére - bel- és külföldről is beszerzik.

A bibliográfiák tehát információkat tartalmaznak és közvetítenek. Összegyűjtik, feltárják, rendszerezik az emberiség által felhalmozott hatalmas információmennyiséget, segítenek tájékozódni, eligazodni.