VII. Bibliográfiai fogalmak

Ajánló bibliográfia: az olvasók meghatározott csoportja részére készített irodalomjegyzék: egy tárgyra, tudományágra, korszakra, fogalomkörre, személyre stb. vonatkozó leghasználhatóbb művek jegyzéke. Az ajánlott műveket rendszerint annotáció egészíti ki.

Általános bibliográfia: tartalmi megszorítás nélkül, minden szakterületre kiterjedő irodalomjegyzék. Anyaga rendszerint meghatározott dokumentumtípusokra szűkített. További válogatási szempont lehet a kiadványok megjelenési helye, ill. a szövegük nyelve (l. még nemzeti bibliográfia), valamint a kiadványok megjelenésiének időpontja (l. még kurrens bibliográfia, retrospektív bibliográfia).

Annotált bibliográfia: olyan, rendszerint ajánló bibliográfia, amelynek tételeit annotáció egészíti ki.

Annotáció: rövid megjegyzés, felvilágosítás egy fogalomról, címről, egy-egy könyv vagy egyéb dokumentum értékéről, tartalmáról. Szubjektív tartalmi ismertető.

Bibliográfiai leírás: a dokumentumokról a megfelelő szabványok előírásainak megfelelően készített leírás, amely a dokumentumok azonosításához és nyilvántartásba vételéhez szükséges adatokat egységes szerkezetben, formában és sorrendben tartalmazza.

Egyetemes bibliográfia lásd Általános bibliográfia.

Információ: miden adat és ismeret, amit tájékoztatás, tájékozódás, közvetlen tapasztalat vagy dokumentumok révén megtudunk. A tudományos-technikai forradalom következtében az információk s az ezeket közvetítő dokumentumok száma robbanásszerűen megnőtt, a kutatóknak egyre nehezebb kiválasztani a munkájukhoz szükséges releváns információkat. Ezért nélkülözhetetlen a számítógépek használata, a számítógépes információs, információkereső rendszerek fejlesztése, alkalmazása.

ISBN szám: International Standard Book Number, azaz nemzetközi szabványos könyvszám a könyvek termékazonosítási kódja, amely lehetővé teszi a könyv azonosítását. Az ISBN szám használata kötelező! Minden könyv és annak minden új kiadása önálló ISBN számmal kell hogy rendelkezzen! 

ISSN szám: International Standard Series Number, azaz nemzetközi szabványos sorozatszám a könyvsorozatok termékazonosítási kódja, amely lehetővé teszi a könyvsorozatok azonosítását. Az ISSN szám használata kötelező!

Kumuláció: összegyűjtés. A kumulatív bibliográfia és index hosszabb időszak (1, 5 vagy 10 év, stb.) alatt megjelent kurrens bibliográfiák, illetve tartalomjegyzékek (indexek) anyagát közli egységes szerkezetben. Minél sűrűbb időközben jelennek meg a kurrens bibliográfiák, annál hasznosabb a kumulációk kiadása.

Kurrens bibliográfia: rendszeresen megjelenő, élő könyvészet, amely rövidebb időszakokban (kéthetente, havonta, évente) kiadott műveket sorolja fel. Az elaprózódó anyagban nehéz a keresés, ezért szoktak az anyagából nagyobb időszakot felölelő kumulációkat kiadni.

Nemzeti bibliográfia: egy állam területén megjelent valamennyi sajtóterméket felsoroló könyvészet. Mivel az állam nem mindig azonos a nemzettel, a nemzeti bibliográfia magában foglalhatja az illető nemzet nyelvén megjelent külföldi irodalmat, a nemzethez tartozó személyek műveinek külföldön megjelent fordításait és a szóban forgó államra vagy nemzetre vonatkozó idegen nyelvű műveket is.

Referátum: olyan tartalmi kivonat művekről, amely a szerző legfőbb érveit, eredményeit, a közlemény bibliográfiai adatait is tartalmazza.

Releváns információ: olyan információ, amelynek meghatározott (tartalmi vagy egyéb) ismérvei megfelelnek az információkereső kérdésének.

Retrospektív vagy lezárt bibliográfia: visszamenően állítja össze egy nagyobb lezárt időszakban megjelent művek lajstromát.