III. Globalizáció és információ


Milyen jelenségeket figyelhet meg környezetében a globalizációval öszefüggésben?

1. Globalizáció

Egy lejtőről elindított, egyre sebesebben guruló, folyton növekvő hólabdaként gyorsul a világ fejlődése. Ez a gyorsulás mennyiségileg is tetten érhető (pl. tömegtermelés), de minőségileg is meghatározható. A gazdaság, a tőke, a kereskedelem, a szolgáltatás, a politika földrajzi és módszertani terjeszkedését globalizációnak nevezzük.

2. Információs társadalom

A globalizáció által, ill. annak következtében új értékek, értékrendek jöttek létre. A széles körben elterjedt új életmódot, magatartást, információs technológiára épülő gazdaságot információs társadalomnak hívjuk.

 

Hogyan magyarázná ebben a kontextusban  a szegénység és a gazdagság fogalmát?




3. Tudástársadalom

A „tudástársadalom” „tudásgazdaság” azt a gazdaságot jelenti, melyet a tudás teremt, illetve másik oldalon azt a szegénységet, amelyet a nem tudás okoz.

Az információs- és a tudástársadalom megjelenése kihívások elé állítja korunk emberét. Ezért a 60-as évektől kezdődően, napjainkban pedig már óriási jelentőségre szert téve, az egyik legfőbb értékké az információ vált. Bármiféle szakmai vagy magánjellegű kérdés megválaszolására alkalmas az internet, de szakmai kérdésekre nem minden esetben tud teljes és/vagy releváns válaszokat nyújtani. Bárki ellesheti pl. az (atom)bomba készítés rejtelmeit, de nem biztos, hogy a csőbútorgyártás technológiájával tisztában lesz az internet segítségével. A világhálón történő információkereséskor egyre nagyobb gondot jelent számunkra a minőségi, releváns információk kiválasztása a ránk zúduló információáradatból.

Nemcsak magánemberként, hanem vállalati, üzemi szinten is óriási szükség van az információra. Mivel bárki létrehozhat bármilyen dokumentumot az interneten, melynek tartalma ellenőrizetlen, a világháló sokszor nem ellenőrzött tartalmú dokumentumok halmazát reprezentálja. Ebből adódóan az internetes keresés alapvetően eltér egy lassan változó, kontrollált dokumentumgyűjteményben (adatbázisban) való kereséstől. 

Célunk a releváns webes tartalmak megtalálása – pontosan (legjobb találatok), és azok lehetőség szerint fontossági sorrendben álljanak rendelkezésünkre.