V.    Információforrások az interneten

V/.2. A honlapok




Mi a 'honlap'?



Mutassa be a könyvtárak szerepét az értéknövelt információk hozzáférésében!



A látható web széles körben ismert összeállításai a honlapok és a portálok, amelyek egyfajta információs csomópontként és kapuként működnek a világhálón. Feladatuk bemutatni saját (szakmai) tevékenységüket, másrészt az ugrópontok (linkek/csatolók/ugródeszkák) révén belépési pontok más, hasonló tartalmú internet oldalakra. A MATARKA (Magyar folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshető adatbázisa) például egy-egy cikktalálat kapcsán felkínálja az ugródeszkát az azonnal (PDF vagy HTML formátumban) olvasható szövegekhez, és/vagy az EPA (Elektronikus Periodika Archívum) adekvát szövegéhez. De eljuthatunk az adott folyóirat honlapjára is a linkek segítségével.

Elsősorban a könyvtári honlapok a belépési kapuk az invisible web-re, mert megfelelő jogosultságokkal (szerződéssel) rendelkeznek a belépéshez, ahol értéknövelt információs szolgáltatásokat, teljes szövegű tudományos folyóiratcikkeket, referensz (tájékoztató) műveket lehet igénybe venni. Az adatbázisok elérését a könyvtárak jellemzően csak beiratkozott olvasóiknak, illetve az anyaintézmény munkatársainak – pl. felsőoktatási intézmény oktatóinak, hallgatóinak – tudják biztosítani.

A Nyíregyházi Főiskola Központi Könyvtárában csak jogosultsággal elérhető adatbázisok a következők:

Figyelő - Figyelő hetilap cikkei (www. figyelo.hu)

EISZ - Elektronikus Információ Szolgáltatás (www.eisz.hu)

  • Web of Science (3 tudományterület ~9000 folyóiratának ill. egyéb dokumentumának angol nyelvű, rendszerezett adatbázisa)
  • Science Direkt (az Elsevier tudományos kiadó fulltext és adatbázis szolgáltatása a természettudomány, az orvosi és a műszaki tudományterületek tekintetében, angolul.)
  • Nature folyóiratcsomag (A Nature folyóirat, természettudományi kutatási folyóiratok, és oktatási folyóiratok adatbázisa, angol nyelven.)
  • Akadémiai folyóiratgyűjtemény (50 féle akadémiai folyóirat teljes szöveggel, 1999-ig visszamenőleg. A nyomdai megjelenés előtt itt már olvasható online formában az adott szakfolyóirat. )
  • JSTOR (24 tudományág 1000 folyóiratának teljes szövege angol nyelven)
  • Szótárak, lexikonok, nyelvi tesztek (Akadémiai és Scriptum szótárak, stb.)       
 OPTEN  - Cég- és jogi információk felsőfokon (www. opten.hu)