V.    Információforrások az interneten

V./3. OPAC





Mi az OPAC?





A könyvtári integrált (minden könyvtári munkafolyamatot támogató) rendszerekben a feldolgozott dokumentumok visszakeresését általában az egész rendszer alapját képező relációs adatbázis-kezelő felhasználói (olvasói) interfésze biztosítja. Ez az ún. OPAC (Online Public Access Catalogue) modul. Azaz magyarra fordítva: hálózaton elérhető, mindenki által használható számítógépes könyvtári katalógus

Az OPAC kettős funkciójú felület.

1., Olvasók szempontjából:

a., --- bibliográfiai adatok visszakeresése (valamelyik metaadat végett, vagy tematikus feltárás szempontjából),

b. ,--- bibliográfiai rekordokhoz tartozó példányokkal kapcsolatos információk (kölcsönözhetőség, periodikák beérkezett számai, lelőhely stb.) elérésére használják.

2., Könyvtárosok szempontjából:

a., --- különböző modulokban végzett munkafolyamatokhoz szükséges azonosításhoz,

b., --- a hétköznapi olvasói igényeket meghaladó tájékoztatáshoz használják.

Mivel sok könyvtári rendszer működik, különbségek vannak a keresőfelület kiképzésében és a keresés mikéntjében, ezért a keresés indítása előtt ajánlatos a Súgó vagy az Útmutató segítségét kérni. Ha nem boldogulunk, kérjük a könyvtáros segítségét az elinduláshoz.

A magyarországi könyvtárak honlapjainak és katalógusinformációinak legfontosabb forrása a HUNOPAC néven ismert könyvtári portál, amely más fontos információk (levelezőlisták, adatbázisok stb.) mellett az alábbiak szerint csoportosítja a könyvtárakat:

  • elektronikus könyvtárak;
  • közös katalógusok, lekérdező felületek;
  • az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai;
  • felsőoktatási könyvtárak;
  • szakkönyvtárak, kutatóintézetek, múzeumok, levéltárak, egyéb könyvtárak;
  • megyei könyvtárak;
  • városi és községi könyvtárak;
  • határon túli magyar könyvtárak;
  • külföldi könyvtári katalógusok.


Milyen honlapot, adatbázist tudna azonnal hasznosítani a konyvtar.lap.hu-n? 



A HUNOPAC (Könyvtári információ Magyarországon) több URL-lel is rendelkezik. Ezek:

www.mek.iif.hu/porta/virtual/magyar/opac.htm

www.mek.osztk.hu/portal/virtual/magyar/opac.htm

www.bibl.uszeged.hu/mke_eksz/opac.html

A Startlap www.konyvtar.lap.hu oldaláról ugyancsak elérhetők a hazai könyvtárak. A könyvtárak katalógusaiból az ott meglévő különböző típusú információforrások (könyvek, időszaki kiadványok, hang- és videó anyagok, CD-ROM-ok stb.) meglétéről tájékozódhatunk elsősorban. A nagyobb könyvtárak katalógusaikban ma már az interneten, tehát digitális formában elérhető, gyűjtőkörükbe tartozó anyagokat is feldolgoznak. Újabban már a nagy szakkönyvtárak, egyetemi könyvtárak katalógusai különböző linkelési technikák alkalmazásával a keresett téma további releváns anyagaihoz (például cikkek a keresett témában) is elirányítanak. A nagy szakkönyvtárak katalógusaira jellemző az is, hogy a gyűjtőkörükbe tartozó szakterület folyóiratainak a cikkanyagát is feltárják (az OPKM katalógusa, az MTA Egyesített Társadalomtudományi Könyvtár katalógusa stb.). Minden katalógus esetében érdemes meggyőződni arról, hogy milyen dokumentumtípusokat, információforrásokat tár fel, mert ennek ismerete megkönnyíti egy adott téma irodalmának a feltérképezését, összegyűjtését.

A Magyar Elektronikus Könyvtár (mek.iif.hu vagy mek.oszk.hu) Magyarország első és eddig legnagyobb szöveg archívuma, virtuális könyvtára, amelyben nemcsak katalógussal kereshetünk, hanem legújabb fejleményként a digitális dokumentumok teljes szövegében is. A MEK-en belül önálló fejezetet alkot a pedagógia és pszichológiai-, pszichiátriai anyag.