VI. Adatbázisok

VI./2. Forrás adatbázisok














































~: elsődleges adat – vagy információforrások, amelyek az eredeti forrás tartalmát (számszerű vagy szöveges adatait, teljes szövegét) szolgáltatják.

Három fajtájuk:

VI./2.1.   Numerikus adatbázisok

~: eredeti statisztikai vagy más numerikus adatokat (pl. termelési, ipari, fogyasztási, költségvetési, pénzügyi, választási, demográfiai, adatot tartalmaznak a legkülönfélébb (például idősoros, területi) rendezettségben.

Ezeket az adatbázisokat sokszor adatbankoknak nevezzük; egy részük nem nyilvános. A legismertebbek a statisztikai hivatalok adatbázisai, a demográfiai adatbankok, a lakossági címnyilvántartás, az igazgatási (miniszteriális és önkormányzati) adatbázisok (pl. a Defense Data Bank, mely az USA védelmi minisztériumának gazdálkodási adatait tartalmazza) és az ipari termelés és szolgáltatás adatait tartalmazó adatbankok (pl. az USA mezőgazdasági adatait heti, havi és negyedéves idősorokban szolgáltató National Agricultural Statistical Service, a termelés, fogyasztási és népességi adatokat tartalmazó PTS Time Series).

VI./2.2.   Szöveges-numerikus adatbázisok

~: eredeti szöveges és számszerű adatokat felváltva tartalmaznak.

Életrajzi, vállalati, politikai stb. adatbázisok, olykor kézikönyvként nyomtatott formában is léteznek. Ilyen adatbázisok pl. a Magyar Életrajzi Kalauz, a Pályázatfigyelő, a ComAlmanach Kft. Ki mit gyárt? vállalati katalógusa, a vegyi anyagokról szóló információkat szolgáltató CHEMSEARCH.

VI./2.3.   Teljes szöveges adatbázisok

~: eredeti szöveges dokumentumokat tartalmaznak.

Ilyen adatbázisok az elektronikus könyvtárak pl. az OSZK-ban fenntartott Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK), a digitalizált enciklopédiák (pl. a Pallas Nagy Lexikona), elektronikus folyóirat és lapok cikkeinek adatbázisai (pl. Magyar Hírlap, Népszabadság vagy a Times archívumai), a bírósági határozatok, jogi döntések gyűjteményei stb.

Tartalomjegyzék-szolgáltatások, teljes szövegű (full text) folyóiratok

Ma már számos folyóiratnak van elektronikus kiadása, önálló internet-címmel vagy a közreadó intézmény, szervezet címével, illetve valamely adatbázis-szolgáltató, előfizetési ügynökség által menedzselve és adatbázisokba szervezve. A magyar folyóiratok esetében jelenleg gyakori a szabad, tehát ingyenes elérés (ld. fentebb) archívummal, amely böngészést vagy esetleg keresést is lehetővé tesz.

A folyóiratcímek linkként/ugrópontként is fölkerülhetnek honlapokra, portálokra, hatékony folyóiratcikk-keresést azonban a tartalomjegyzék-szolgáltatások teszik lehetővé, mert gyorsak és általában több száz vagy akár több ezer folyóirat cikkeinek adatait is tartalmazzák. Ma már sok esetben a különböző kiadók, szolgáltatók folyóiratainak a cikkei hivatkozások mentén össze vannak kapcsolva, megkönnyítendő egy téma irodalmának keresését.

Tartalomjegyzéket általában a tudományos kiadók (Springer, Elsevier stb.), folyóirat-ügynökségek (EBSCO Publishing, MINERVA stb.), tudományos intézmények, szervezetek szolgáltatnak.

A tartalomjegyzék-szolgáltatások lehetnek:

  • egyszerű tartalomjegyzékek,
  • tartalomjegyzék + cikkek kivonata (abstract), illetve
  • tartalomjegyzék + a cikkek teljes szövege.

A pusztán tartalomjegyzéket szolgáltató adatbázisok általában ingyenesen használhatók (Spinger, Ingenta, MATARKA stb.), de a teljes szövegű anyagot is közlők nagy része kereskedelmi alapon működik. A tartalomjegyzék-szolgáltatás és teljes szöveg mellett még megjelennek ún. személyre szóló szolgáltatások is. Például a TOC Alerts nevű szolgáltatása, amely személyre szóló tartalomjegyzék-szolgáltatást takar, de egy, a felhasználó által megadott témában megjelenő cikkekről, hivatkozásokról is kérhető értesítés.

Az ISI (Institute for Scientific Information) Current Contents Connect szolgáltatása a világ egyik legnagyobb és legrégebbi tartalomjegyzék-szolgáltatása. Több mint 8000 tudományos folyóirat, 2000 könyv tartalomjegyzékével, s átjáróval a megfelelő web-oldalakhoz. A szolgáltatás hazánkban például a SZTE Könyvtárában vehető igénybe.

Az Elsevier Kiadó Science Direct nevű adatbázisa, amelyet az EISZ (Elektronikus Információ Szolgáltatás) keretében a felsőoktatásban és az akadémiai hálózatban dolgozó magyar szakemberek használhatnak, ugyancsak tartalomjegyzék-szolgáltatás teljes szövegű cikkekkel. A teljes szövegű szolgáltatások előnye, hogy kiküszöbölhető a könyvtárközi kölcsönzés, illetve dokumentumszolgáltatás, mert a teljes szövegű anyagok pdf vagy html formátumban letölthetők vagy kinyomtathatók.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtára fizet elő az angol Periodical Contents Index nevű szolgáltatásra, amely már 1770-től kezdődően dolgozza fel a humán- és társadalomtudományok folyóiratainak javát. Elő lehet fizetni csak a tartalomjegyzék-szolgáltatásra, illetve a teljes szövegek (PCI Full Text) elérésére is. (pci.chadwyck.co.uk/public)

A Standford Egyetem működteti azt a HighWire nevű szolgáltatást (repozitóriumot), amely a tudományos folyóiratok széles körének cikkeihez nyújt ingyenes, teljes szövegű hozzáférést. ezek között van néhány pszichológiai (The Journal of Physiology, News in Physiological Sciences) és pszichiátriai folyóirat is. (highwire.standrod.edu/lists/freeart.dtl)

Az EBSCO Publishing a világ egyik legjelentősebb előfizetési ügynöksége. A magyar kulturális kormányzat által az EBSCO-val kötött szerződés értelmében szolgáltatott adatbázisok között van az Academic Search Premier multidiszciplináris adatbázis, amely több száz pedagógiai és pszichológiai folyóirat cikkeit is feldolgozza. Ezek egy része csak tartalmi kivonattal szerepel az adatbázisban, másik része pedig teljes szöveggel. Ennek a szolgáltatásnak az előnye, hogy elvileg bármely nyilvános és felsőoktatási, valamint non-profit szervezetek által működtetett könyvtárban elérhető. Internetelérés, felhasználói név és password szükséges, ez utóbbiakat a könyvtárosoknak kell igényelni az OSZK Könyvtári Intézettől, amelyet aztán a könyvtárlátogatóknak az információkeresés idejére rendelkezésre bocsátanak.


Mit kell tudni az EISZ-ről?

’A magyar kiadású tudományos folyóiratok’ c. adatbázis: 43 magyar tudományos folyóirat, jórészt idegen nyelven megjelenők – Akadémiai Kiadó folyóiratai -, tartalomjegyzéke a már ismertetett EISZ project keretein belül vehető igénybe. Ezek között kereshető a tartalomjegyzékeken kívül a cikkek teljes szövege is.

A már ismertetett Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) Elektronikus Periodika Archívuma (EPA) az internet magyar oldalain található folyóiratok cikkeit archiválja és teszi kereshetővé. Az archivált folyóiratok teljes szövegét is szolgáltatja a www.epa.oszk.hu internet-címről.



Mi a ’repozitórium’?



Az utóbbi évek kezdeményezése az OAI (Open Access Initiative), a Nyílt Hozzáférés Kezdeményezés project. Ennek magyar eredménye, az MTA SZTAKI által fejlesztett NDA@SZTAKI  (Nemzeti Digitális Adattár)kereső a hazai archívumokban teszi lehetővé a közös keresést, navigációt. A Nyílt Hozzáférés Kezdeményezés lényege a tudományos dokumentumokhoz történő szabad hozzáférés biztosítása, melyet a kereskedelmi kiadókkal szemben hoztak létre. A keresés eredménye lehet a dokumentumok leírása és a lelőhelyükről szóló információ, illetve maga a digitális dokumentum a teljes szövegével, amely egy, a projecthez csatlakozott, nyílt hozzáférésű (intézményi) archívumban (repozitóriumban) található. A NYF intézményi repozitóriuma készülőben van. Ennek a munkának a koordinálója a Központi Könyvtár szakembergárdája.

3003-ban jelent meg egy, több könyvtár összefogásával készülő magyar, multidiszciplináris tartalomjegyzék-szolgáltatás az interneten, a Magyar Folyóiratok Tartalomjegyzékeinek Kereshető Adatbázisa (MATARKA, www.matarka.hu). Jelenleg 1234 folyóiratnak 1.646.151 címét tartalmazza 245.859 szerzőtől, 260.298 ugróponttal a  teljes szövegre illetve az EPA (Elektronikus Periodika Archívum)–hoz, (egyelőre) 5-10 évre visszamenőleg.

Ha valakinek nincs ideje, vagy nem akar könyvtárba menni, de van otthon internetkapcsolata, tudományos igényű folyóiratokat, illetve azok cikkeit (csak korlátozott számban teljes szöveggel!) keresheti még a következő speciális keresőkkel:

LookSmart’s FindArticle (www.findarticle.com). Teljes szövegű folyóiratok cikkeit is kereshetjük vele, illetve egyéb internetforrásokat is. A Links to Psychological Journals: The Journal Locator in Psychology and the Social Sciences (www.cop.es/database/journals/journals.html) egy nagyon jól szerkesztett spanyol kereső, de angol nyelvű keresőfelülettel.