VII. Információkeresés, keresési stratégiák

VII.6.  Hólabdakeresés



Ezt a stratégiát (angol neve pearl growing) olyankor célszerű használni, ha nagyon kevés találatot várunk, és ellentétben az eddigi stratégiákkal, itt nem a nagy teljességgel kezdünk, hanem éppen ellenkezőleg. A leggyakoribb, hogy a felhasználó megadja az egyik, általa ismert és a tárgyba vágó dokumentum bibliográfiai adatát, s ennek alapján megkeressük a dokumentumtételt. Ebből megállapítható, milyen ismérvek (deszkriptorok, tárgyszavak, jelzetek) reprezentálják a tartalmát – tehát a keresett tárgy fogalmát. Most már ezekkel az ismérvekkel végezhető a keresés, hogy még több hasonló dokumentumtételhez jussunk stb.

A keresőszó = ismert releváns „hólabda-rekord”
B keresőszó ÉS C keresőszó = keresési eredmény („hólabda-rekordban” talált kifejezésekkel)

Példa:         
szeretnénk ETO-jelzet szerint is keresni az „online és CD-ROM adatbázisokban végzett információkeresés” témáját, de nem ismerjük a megfelelő ETO-jelzeteket. Azt tudjuk, hogy a tárgykörben Roboz Péter publikált. Keresünk tehát a „Roboz Péter” személynév szerint, és megállapítottuk, hogy a kapott két találathoz az alábbi ETO-jelzetek kapcsolódnak (megadtuk a jelzetek magyarázatát is, melyek a dokumentumképben természetesen nem szerepelnek):


Próbáljon saját példát alkotni a hólabdakeresés stratégiájára!
1. találat 2. találat
025.5 Felvilágosítás. Referensz-szolgálat 025.4 Információkereső nyelvek osztályozási rendszerek
659.2 Információ, tájékoztatás, tanácsadás 061.68 Adatközpontok, adatbankok
681.3.016 File-szervezés és- feldolgozás 681.3.015 Párbeszédes (interaktív) üzemmód
681.3.004.14 Számítógépek alkalmazása  681.324.004.14 Automatikus
adatfeldolgozás

A két találatból álló eredmény elégtelen. A keresést megismételjük a kapott ETO-jelzetekkel. Már lényegesen több találatot kapunk. Az ezekhez kapcsolt ETO-jelzeteket is elemezve alakíthatjuk ki azt az ETO-jelzetekből álló keresőképet, melyet optimálisnak tartunk.