II./2. A megfelelő szakirodalom és egyéb hasznos források felkutatása

Példa

Lássunk néhány példát arra, mikor milyen információs források jelenthetnek jó kiindulópontot a böngészéshez, első körben a téma szűkítéséhez, és azután a konkrét kérdések megválaszolását segítő irodalomgyűjtéshez is:

Kézenfekvő a választott téma alapirodalmának: tankönyvek, alapvető szakkönyvek, szakcikkek áttekintése. Elsősorban a témánkhoz szorosan kapcsolódó fejezeteket tanulmányozzuk át, különös tekintettel az irodalomjegyzékekre és hivatkozásokra. Bármilyen témában is írjuk a dolgozatunkat, mindenképpen illik, és célszerű is ismernünk a szakterület alapműveit és alapvető folyóiratait. Ezt a szakdolgozat majdani értékelői is joggal várják el tőlünk. Nem utolsó sorban az a haszna is megvan ilyen irányú vizsgálódásunknak, hogy egy világosabb képet kapunk a vizsgált területről, rálátásunk lesz a kutatási témánkra.

Fontos

Következő lépésben az adott szakterületen (a szakdolgozati témánkban) született korábbi munkák: szakdolgozatok, disszertációk, tanulmányok, ill. ezek irodalomjegyzéke és hivatkozásai tüzetes átvizsgálása jöjjön. Érdemes az irodalomjegyzék mellett a szövegközi hivatkozásokat is figyelemmel kell kísérni, így kideríthetjük, hogy melyek a sokat idézett "klasszikusok" vagy az újabban felbukkanó ismeretek, elméletek. Így van rá a legnagyobb esély, hogy a számukra fontos forrásokra rátaláljunk.

A könyvtárak katalógusai, adatbázisai igen hasznos és sokféle forrással szolgálhatnak. Ne feledjük, hogy a könyvtárakban nem csupán az ismert szakkönyveket és folyóiratokat találhatjuk meg, hanem sok kevéssé ismert vagy kevésbé kézenfekvő forrást is fellelhetünk nyomtatott, ill. elektronikus formában, amelyek létezését nem is sejtettük. Például a számunkra ismeretlen szervezetek kutatási jelentéseit, konferenciakiadványokat, műhelytanulmányokat is találhatunk a katalógusokban keresgélve. Ezekről a későbbiekben részletesen szólunk.

Kapcsolat

Az internetes adatbázisok, szakmai folyóiratok on-line változatai, archívumai széles körben elérhetők a könyvtárakon, ill. az interneten keresztül, amelyek használatához gyakran a könyvtárak előfizetése vagy tagsága szükséges. Hatalmas kincsesbánya ez, ahol rengeteg szakmai folyóiratban kereshetünk. Böngésző programok, például a Google Tudós (www.googlescholar.com vagy scholar.google.hu) is segítségünkre lehetnek, ahol egy-egy cikk vagy tanulmány lehetséges elérési helyéről is információt kaphatunk.

A könyvtári katalógusok, könyvkereső oldalak, könyvkereskedők és könyvkiadók honlapjai jó kiindulópontot jelenthetnek egy-egy szakterület szakkönyveinek feltérképezéséhez, a szakirodalom fejlődésének nyomon követéséhez. Nagy segítséget jelentenek ezeken az oldalakon a könyvekről megjelent könyvismertetések közreadása is.

A szakmai szervezetek, a témában érintett vállalatok, intézmények honlapjai is sokféle hasznos információval szolgálhatnak. Ezeknek a társaságoknak, szervezeteknek a kiadványai rendezvényei, konferenciái felhívhatják a figyelmünket a szakterület időszerű témáira, legfrissebb publikációira. Megfelelő forráskritikával a témához kapcsolódó internetes oldalakon, fórumokon olvasható információkat is hasznosíthatjuk. Személyes konzultációk is segíthetik a dolgozatírók munkáját. A konzulens véleménye és tanácsainak hasznosítása mellett a témával foglalkozó gyakorlati szakemberek, ill. kutatók felkeresése is hasznos lehet. (WIMMER–JUHÁSZ–JENEY, 2009)

Milyen információs forrásokat használhatunk a szakirodalom előzetes feltérképezéséhez?