II./2.2. Az irodalomkutatás főbb forrásai

A könyvtár állománya általános és szakirodalmi tájékoztatást nyújt katalógusai és számítógépes adatbázisai alapján. Adott kutatási témához kapcsolódó szakirodalom összegyűjtéséhez a következő hagyományos és elektronikus információforrásokat ajánljuk:

A szakirodalom alapvető forrásai:

Előzetes források: könyvtári katalógusok, bibliográfiák; referáló folyóiratok, összefoglalókat is tartalmazó adatbázisok.

Másodlagos források: lexikonok, enciklopédiák, más kézikönyvek.

Elsődleges források: az eredeti kutatási eredményeket, tudományos megállapításokat közlő cikk, szakkönyv, tanulmány.

Hogyan fogjunk hozzá az irodalomkutatáshoz?

Az információkat, ismereteket tartalmazó dokumentumok típusai:

Könyvek (és más monografikus művek, információhordozótól függetlenül)

Könyvtárak katalógusaiban kereshetők:

  • a mű létrehozói szerint: szerző(k), szerkesztő(k), más közreműködő(k)
  • cím szerint
  • téma szerint (tárgyszavak ellenőrzése a böngészés funkcióval) - kulcsszavas kereséssel (szóvariánsok nagyszámú előfordulására kell számítani) - logikai operátorok használatával: VAGY / OR ; ÉS / AND ; de NEM / NO

(ECO, 2003; MAJOROS, 1997; TÓVÁRI, 1999)

Cikkek, tanulmányok (részdokumentumok)

Repertóriumok, cikkadatbázisok, indexelő szolgáltatások, tartalomjegyzékek rögzítik a cikkek, tanulmányok adatait. A könyvek tanulmányait egyes könyvtári katalógusok is tartalmazhatják (pl.: az OSZK vagy az NYF Központi Könyvtárának a katalógusa az utóbbi időben a tanulmányköteteket analitikusan is feldolgozza), de ez a feldolgozottság nem jellemzi általában a könyvtári katalógusrendszereket. (Lásd bővebben az Összetett keresés a NYF Könyvtárának katalógusához című elektronikus tananyagban!)

Szakirodalmi cikkeket, tanulmányokat, egy-egy szakterületet, időszakot, földrajzi területet átfogó szakbibliográfia vagy szakadatbázis is szolgáltathat. (pl.: FSZEK Irodalmi kritikák adatbázisa.) A cikkbibliográfiákban talált tanulmányokhoz, folyóiratcikkekhez úgy juthatunk hozzá, hogy megkeressük azt a könyvet vagy folyóiratot, amelyikben a cikk megjelent.

1. lépés: - megvan-e az általunk látogatott könyvtárban a kérdéses könyv, folyóirat?

2. lépés: - ha a könyv/folyóirat megvan, a megfelelő olvasótermi részlegben hozzájuthatunk-e?

Kapcsolat
3. lépés: - ha nincs meg, de nagyon fontos: közös keresőrendszerek (pl. ODR, MOKKA) segítségével megnézzük, hol juthatunk hozzá a legegyszerűbben a dokumentumhoz más könyvtárakban, vagy a könyvtáros segítségét kérjük: fénymásolat/cikkmásolat is megrendelhető, más könyvtárból, akár külföldről is, ami azonban költséggel jár. (Lásd a Könyvtárközi kölcsönzési útmutató című elektronikus tananyagot!) (MAJOROS, 1997; SZABÓ, 2001; WIMMER–JUHÁSZ–JENEY, 2009)
Hogyan találhatunk a témánkhoz könyveket, szakirodalmi cikkeket, tanulmányokat?