II./4. Elsődleges könyvtárhasználat

Fontos


Aranyszabály, hogy diplomamunka nem készülhet könyvtári háttér nélkül. Bármilyen fontos napjainkban az internet, bármennyire rohamosan is nő a szerepe a források begyűjtésében, mégis mindenkit rábeszélünk a könyvtárlátogatásra. Már csak azért is, mert a könyvtárakban nemcsak a hagyományos, papíralapú, hanem az audiovizuális, sőt az elektronikus forrásokhoz is hozzá lehet jutni. Sietve leszögezzük, hogy ráadásul olyan elektronikus forrásokhoz is, amelyekhez otthon nem férünk hozzá, mivel előfizetésesek, és csak a könyvtárban használhatók. Arról nem is beszélve, hogy a különböző források használatában nálunk jártasabb, képzettebb szakemberek segítségét is igénybe vehetjük a könyvtárosok személyében. Ha csupán a klasszikus, papírra nyomtatott források között keresgélünk, akkor is gazdagabb a választék, mint amire a kezdő kutatók gondolni szoktak. Arra buzdítunk minden szakdolgozatíró kezdő kutatót, hogy a könyvtári források minél szélesebb körét vonják be az irodalomkutatás, az anyaggyűjtés munkájába. (DEZSŐ, 1985; MAJOROS, 1997; VOIT, 2004)

Fontos


Először a kézikönyvek lexikonok enciklopédiák segítségével pontosan határozzuk meg a kutatás tárgyát! Ismerjük meg a témakör legfontosabb adatait, szakkifejezéseit. Fel kell mérnünk, hogy milyen dokumentumtípusban találhatunk irodalmat? Létezik-e a témának összefoglaló monografikus műve? Aktualitása miatt folyóiratokban lehet-e jellemzően irodalma? Írtak-e a témáról disszertációt, dolgozatot?  Ezután tudunk a katalógusok és bibliográfiák segítségével a témára vonatkozó szakirodalomról tájékozódni, adatot gyűjteni.
Ekkor veszi kezdetét az anyaggyűjtés, a könyvtár állományfeltáró eszközeinek segítségével a szakirodalmi források felkutatása. Ezt nevezzük forráskutatásnak, vagy irodalomkutatásnak. Meg kell tudnunk, hogy a mi témánkban ki mit publikált. A leghelyesebb, ha az általánostól haladunk a speciális felé. A legkülönbözőbb könyvtári segédeszközök használatával megtudhatjuk, hogy a keresett témában milyen információk vannak egy adott könyvtárban, ill. egy adott szakirodalomban, akár az általunk látogatott könyvtár falain kívül. Legfőbb kérdés, hogy milyen szakirodalmat és honnan tudok felhasználni? Általában mindenféle forrás használható, ami témába vág, és tudományos szempontból megfelelő. (DEZSŐ, 1985;MAJOROS, 1997; VOIT, 2004)

Miért érdemes a könyvtárban kezdeni az irodalomkutatást?