Dokumentumismeret

I. Bevezetés

Elektronikus tananyag

Készítette: V. Kokovay Zsuzsanna
2010

A tananyag célja, hogy megismertessen a könyvtárakban gyűjtött dokumentumok típusaival, ezzel elősegítve a könnyebb eligazodást és a tudatos könyvtárhasználatot. Tanulmányaink során többször is önállóan kell dolgozatot készítenünk valamely témában. Akár nyomtatott, akár elektronikus formában keresünk a témához irodalmat, nem árt, ha tisztában vagyunk a dokumentumok típusaival, mert így könnyebben és biztosabban találunk forrásokat.





Fontos

A dokumentum fogalma az idők során sokat változott. A szó a latin docere, tanítani, oktatni igéből származik, melynek főnévi alakja tanúsítást, bizonyítást jelent. A dokumentum lényege, hogy az információt rögzítve tartalmazza. Különbséget kell tennünk a régészeti, múzeumi, művészeti dokumentumok és a könyvtári dokumentumok között.

A könyvtári dokumentumok mindig valamely lejegyzett szellemi terméket tartalmaznak. A könyvtári dokumentum hosszú ideig a nyomtatott dokumentumot, a könyvet jelentette. Ma már azonban, a számítógépes hálózatok világában a dokumentumot másképp definiáljuk: a könyvtárak által bármikor és biztosan elérhető szellemi termék. Így könyvtári dokumentumnak számít a papírra nyomtatott és a polcon kézzelfoghatóan megtalálható könyv, és az e-könyv is, amely elektronikus hálózaton, valamely tárhelyen érhető el és számítógép használatával válik hozzáférhetővé.