II. Kéziratok

II./2. Modern kéziratok


Mai kéziratok

Írók, tudósok műveinek kéziratai, levelezése

A kéziratos anyagnak különleges forrásértéke van, az írók nyomtatásban megjelent műveinek analízise önmagában csak föltevéseket tesz lehetővé, míg a kéziratos anyag, levelek, feljegyzések, tervek, bizonyítékokat adnak és bepillantást engednek az író műhelytitkaiba.

Két író, vagy tudós levelezéséből kiderülhet, hogy milyen témák foglalkoztatták őket. Valamely témával az illető mikor kezdett foglalkozni, vagy egy kérdés megoldásához milyen módon jutott, esetleg a levelezőtárs mivel járult hozzá a munkához.

Disszertáció

II./2.1. Disszertációk

A disszertációk a tudományos minősítés különböző fokozatainak elnyerése érdekében készített értekezések. Monográfia jellegű, elsődleges információt tartalmazó dokumentumok, ezért információértékük többnyire igen magas. A disszertációkat nem mindig publikálják. A nem publikált disszertációkat az illetékes egyetem könyvtárában őrzik.

Kutatási jelentés

II./2.2. Kutatási jelentések

A kutatási jelentés a tudományos kutatási és fejlesztési tevékenység eredményeiről közreadott monográfia jellegű, főként primér információkat tartalmazó dokumentum. Egy folyamatban lévő vagy befejezett kutatás részleges vagy teljes eredményeit közli, célja a kutatási-fejlesztési tevékenység során létrejövő új információk publikálása, ezáltal a kutatás végén elért eredmények elsődlegességének biztosítása, valamint a szakterületen dolgozó kutatócsoportok tájékoztatása.
A kutatási jelentés az elvégzett, vagy folyamatban lévő kutatások és fejlesztések eredményeiről a kutatást végző intézmény, vagy személy által készített, valamely adathordozón rögzített beszámoló.

Tanulmányúti jelentés

II./2.3. Tanulmányúti jelentések

A tanulmányúti jelentés a tanulmányút lezajlása után készített beszámoló. Készítése a tanulmányút céljának megfelelő szempontok alapján történik. A tapasztalatok leírása után a jelentésben javaslatokat tesznek azok hasznosítására. A tanulmányúti jelentéseket általában a szakfolyóiratokban publikálják.