V. A könyvek típusai műfaj szerint

V./1. Ismeretközlő kiadványok

V./1.1. Kézikönyv


Enciklopédia


Lexikon


Jegyezd meg!

A kézikönyv szintézis, vagy összefoglaló mű. Ezeket a szakirodalom hol egymás szinonimájaként, hol két külön típusként taglalja. Mivel a szintézis görög eredetű szó és jelentése összefoglalás, így ajánlatos a két szót szinonimaként használni.
A kézikönyv egy-egy tudományterület rendszerező összefoglalása s az adott tudományterületen az alapvető szakirodalmi mű feladatát látja el.

A szintézis szót szokták egy adott korszak tudományának, ismeretanyagának összegzése értelemben is használni. Ebben az értelemben az a dokumentumtípus, amely erre vállalkozik, az általános enciklopédia. Az enciklopédia görög szó, a tudományok összességét jelenti. Ilyen összefoglaló szintézis volt a Nagy Francia Enciklopédia (Diderot 1751-1780), és ilyenek korunk nagy általános enciklopédiái és lexikonjai is (pl. a Brockhaus vagy a Larousse sorozat).
Az enciklopédia és a lexikon közti különbséget az anyag feldolgozásának módszere adja.
Az enciklopédia a tudományok összességét, vagy egy-egy tudományterületet tárgyal szisztematikus, az adott tudományterület szerkezetének megfelelő elrendezésben.
A lexikon a tárgyalt címszavak betűrendjében közli az ismereteket. Rövid, tömör magyarázatokat ad, a további ismeretek megszerzéséhez sokszor bibliográfiai adatokat is közöl a témában. Az általános lexikonok felölelik az emberi ismeretek egészét, a szaklexikonok egy-egy ismeretterület fogalmait tárgyalják.