V. A könyvek típusai műfaj szerint

V./1. Ismeretközlő kiadványok

Fontos



Szótár

V./1.6. Segédkönyvek

A segédkönyvek a gyors tájékozódás és tájékoztatás mindennapi segédeszközei. Céljuk az egyes fogalmak, tények, adatok, stb. gyors felidézése és magyarázata.

Típusai:

  • Szótárak: valamely nyelv, szakma, tájegység vagy tudományág szókincsét tartalmazzák betűrendben. Ezeket magyarázzák, vagy megadják az idegennyelvű megfelelőjét. Tartalmi szempontból léteznek általános és szakszótárak. A nyelvek száma szerint egynyelvű (pl. értelmező szótárak, tájszótárak), kétnyelvű (pl. angol-magyar) szótár és többnyelvű (pl ötnyelvű menedzserszótár).
Lexikon
  • Lexikonok: görög eredetű szó, szótárt jelentett, ma ismerettár értelemben használjuk. A benne közölt ismeretanyagot mechanikus betűrendben, szócikkekben adja meg. A szócikkek értelmező és magyarázó jellegűek, gyakran adnak bibliográfiát.
Enciklopédia
  • Enciklopédiák: görög eredetű szó, teljes körű tanítást jelent, mai értelemben enciklopédikus – mindent felölelő, sokoldalú. Valamennyi tudományság elemeit összefoglaló rendszerben tárgyaló többkötetes mű. Olyan ismerettár, amely vagy a tudományok összességét, vagy csak egy tudományterület összefoglalását adja szisztematikus, a tudomány szerkezetét követő elrendezésben. Manapság keveredik a lexikon fogalmával.
Adattár
  • Adattárak, címtárak, névtárak: ezek olyan tulajdonképpen olyan segédkönyvek, amelyek a tényközlő tájékoztatás segédeszközei. Tehát adatokat tudunk belőlük kikeresni a legkülönfélébb tényekre vonatkozóan, pl: csillagászati, földrajzi, történelmi adatok, évszámok, nevek, címek, események, stb.
Bibliográfia
  • Bibliográfiák: a szó jelentése könyvjegyzék. Olyan könyvjegyzék, amelyet meghatározott céllal és valamilyen elv szerint rendszerezve készítenek. Tehát általában maga is egy kiadvány. Léteznek általános (minden ismeretterületre kiterjedő) és szakbibliográfiák (egy szakterületet ölel fel), önálló (önálló kiadvány) és rejtett (valamilyen írásmű részeként), kurrens (időben folyamatosan megjelenő, aktuális) és retrospektív (régebbi időszakot felölelő, lehetőleg teljes) bibliográfia.
  • Egyéb gyakorlati jellegű kézikönyvek: jogszabálygyűjtemények, atlaszok, stb.