V. A könyvek típusai műfaj szerint

V./1. Ismeretközlő kiadványok

Jegyezd meg!

V./1.7. Szépirodalmi művek

A szépirodalmi művek a valóságot művészi tükörben tárják elénk. Típusai a műnemek, a líra, dráma és epika.

  • Líra: a líra szavunk a görög lüra szóból származtatható, amely húros hangszert jelent. Ez utal arra, hogy az antik világban és a középkorba hangszeres zenével kísérték a szövegek előadását. Később vált külön a szöveg a zenétől, de a verssorok ritmusa ma is őrzi a zeneiséget. A líra mindig érzelemteli, képszerű és tömör. Fő műfajai: dal, óda, zsoltár, elégia, epigramma, haiku.
  • Dráma: a görög drán, cselekedni szóból származik. Az ide tartozó szépirodalmi művek cselekménye párbeszédekben és monológokban bontakozik ki. Ezeket a műveket színpadi előadásra szánják. Műfajai a tragédia, komédia és a középfajú dráma.
  • Epika: a görög epikosz, elbeszélő szóból származik. Ezek a művek valóságos, vagy kitalált eseménysort valóságos, vagy kitalált szereplők életútja vagy története kapcsán tárnak elénk. Nemcsak az eseményeket, hanem a szereplők belső, lelki, szellemi vívódását, fejlődését is ábrázolják. Epikai műfajok pl. a közmondás, a mese, a monda, a legenda, a novella, az elbeszélő költemény, az eposz, a regény.


Kérdések
Ellenőrző kérdések:
Tudományos művek esetében milyen értelemben használjuk a szintézis szót?
Mi a különbség a kézikönyv és a monográfia közt?
Mi a különbség a lexikon és az enciklopédia közt?
Milyen esetben használjunk segédkönyveket?
Mi a különbség az adattár és a bibliográfia közt?