VI. Bibliofília, bibliofil kiadványok



Bibliofília


A bibliofília érzelmi töltetű viszony a könyvekhez. A görög kifejezés fordítása: a könyvek szeretete, amely elsősorban a könyv fizikai megjelenésére vonatkozik, nem az írásművek, az olvasás szeretetére. Erre utal a szó első fele, amely a görög biblosz ered és a kézzel fogható könyvet jelenti. A második rész, a fília fordítható szeretetnek, de értelmezhető szenvedélynek is, latinból átültetett magyar szóval passziónak, amelynek tárgyai eleinte a különleges kiállítású könyvek voltak. A különlegesség iránti szenvedély azonban csakhamar átcsapott külső és belső tartalmi jegyekre is, mint a milyen pl. az első kiadások gyűjtése, valamilyen meghatározott nyelvterület, vagy még inkább témakör átfogó felölelése.

A bibliofília nem elsősorban a szöveg szeretet, nem is egyszerűen könyvgyűjtés, hanem passzió, a kiállításánál  vagy tartalmánál fogva különleges könyvek iránt érzett nemes szenvedély. Bibliofil az, aki szabad idejét, vagy – ha anyagi lehetőségei engedik – egész munkáságát ennek a nemes szenvedélynek szenteli.

A bibliofil kiadványok általában különleges, szép kiállítású, értékes könyvek, világhírű művészek könyvművészeti alkotásai, híres nyomdák eredeti kiadásai, stb. Ide tartoznak a könyvészeti szempontból értékes művek is: első kiadások, dedikált példányok, stb.