VI. Bibliofília, bibliofil kiadványok

VI./11. Ex libris


Jegyezd meg!

A bibliofíliához kapcsolódóan mindenképpen meg kell említenünk az ex libris (magyarul: könyvjegy) fogalmát. Az ex libris kisméretű grafikai alkotás, amelyet a könyv kötéstáblájának belső oldalára ragaszt a könyv tulajdonosa. A grafikai alkotáson latin nyelvű felirat olvasható: ex libris, majd a könyv tulajdonosának a neve. Ennek jelentése, hogy az adott könyv a megnevezett tulajdonos könyvtárából való. Ex librist nemcsak magánszemélyek, hanem könyvtárak is ragaszthatnak a könyvekbe.
Az ex librisen nemcsak a tulajdonos neve szerepelhet, hanem a címere, vagy valamilyen jelkép, amely a személyével kapcsolatba hozható. Híres képzőművészek vállalkoztak és vállalkoznak ma is ex libris készítésre.
Az ex libriseknek könyvtártörténeti és művészettörténeti jelentősége is van. A könyvtártörténet fontos forrása abból a szempontból, hogy nyomon lehet követni, egy bizonyos könyv kinek a könyvtárába tartozott, vagy egy bizonyos személy könyvtárába mely kötetek tartoztak. Művészettörténeti szempontból egy önálló grafikai műfaj, amely készítőinek életművét gazdagítja.


Ex librisek


Ellenőrző kérdések:
Kiket nevezünk bibliofil gyűjtőknek?
Mitől fakszimile egy könyv?
Mi a különbség a bilingvis és a polyglott könyv közt?
Miről kapta a nevét a gyémántkiadás?
Mia különbség a poligráfia és az antológia közt?