VII. Az időszaki kiadvány

VII./3. Sorozat



Évkönyv


VII./3.1. Évkönyv

Az évkönyveket rendszerint valamely intézmény adja ki azzal a céllal, hogy saját működését reprezentálja többé-kevésbé rendszeres időközönként.
A megjelenés indítékait tekintve az évkönyvek több típusba sorolhatók:

  • A közreadó testület saját működésének adatait kívánja időről időre megjelenő kiadványban közzétenni. Legjellegzetesebb példái e kiadványoknak az iskolai értesítők, más néven iskolai évkönyvek. Becses adatokat tartalmaznak a kutatás számára, hiszen évről évre közzéteszik tanulóik névsorát, a tanterveket, az ajánlott tankönyveket, információval szolgálnak az iskolai könyvtár állományára, használatára, a szertárak felszereltségére vonatkozóan, közzéteszik az iskolát anyagilag támogatók névsorát, az önképzőkörök, az iskolához kapcsolódó ifjúsági egyesületek működésének adatait és így tovább. Az esetek túlnyomó többségében a működési adatait közreadó testület egyúttal az évkönyv kiadója is, bár kiadói minőségét nem mindig tünteti fel az évkönyvön.
  • A közreadó intézmény legújabb kutatási eredményeit közli. Ez az évkönyv-típus olyan tanulmányokat tesz közzé, amelyek tematikailag illeszkednek a közreadó testület tevékenységéhez. A kiadó és a közreadó ebben az esetben is megegyezik.
  • Szélesebb érdeklődő közönséget vonzó szak-évkönyvek, mint például sport, film. Kiadójuk általában hivatásos kiadó. Ide sorolhatók a nagy számban megjelenő statisztikai évkönyvek is.
  • Folyóiratok évkönyv-részegységei. Ezt általában a folyóiratot megjelentető kiadó adja ki.

Szépirodalmi igényeket is kielégítő almanachok, kalendáriumok.