VII. Az időszaki kiadvány

VII./3. Sorozat



Jegyezd meg!




Konferencia kiadvány


VII./3.2. Kongresszusi anyagok

A kongresszusi anyagokat a rendező szerv, intézmény adja ki vagy az eseménnyel egy időben, vagy utólag. A kiadvány az elhangzott előadásokat és sokszor a hozzászólásokat is tartalmazza. Felsorolja a résztvevőket, feltüntetve, hogy milyen terület szakemberei és milyen intézményben dolgoznak. A kongresszusi anyagok formailag a pár oldalas összefoglalóktól a terjedelmes könyvekig sokfélék lehetnek. Csak a rendszeres időszakonként megrendezett, ún. számozott kongresszusok anyagai tartoznak az időszaki kiadványok közé.

A hazai és nemzetközi tudományos tanácskozásokat a résztvevők körétől, a tanácskozás szintjétől és tartalmától függően többféle elnevezéssel illetik.

  • Szimpozion a szűkebb körű, nemzetközi tudományos tanácskozás.
  • Kongresszus a nagy fontosságú tárgyban, nagy számú és magas rangú résztvevőkkel tartott országos vagy nemzetközi tanácskozás.
  • Konferencia a nagyobb számú résztvevővel tartott szakmai tanácskozás, értekezlet, vitaülés.
Az időszakosan megrendezett konferenciák, kongresszusok kiadványai gyakran tartalmaznak primer információkat, vagyis olyan új tudományos eredményeket, amelyeket első ízben ezekben a kiadványokban publikálnak, ezért nagyon fontosak a könyvtárak számára.