VIII. Egyéb szöveges dokumentumok


Ebbe a kategóriába soroljuk az összes olyan dokumentumot, amelyek túlnyomórészt szöveget tartalmaznak, ugyanakkor nem tartoznak sem a könyvek, sem az időszaki kiadványok közé. A könyvekhez és az időszaki kiadványokhoz hasonlóan az ebbe a csoportba tartozó dokumentumok közül is egyre több jelenik meg elektronikus hordozón, de az új megjelenési forma alapvetően nem változtatja meg az egyes típusok azon ismérveit, amelyek a nyomtatott változatokra jellemzőek.

Jegyezd meg!

VIII./1 Szabadalmi leírások

A szabadalmi leírás a szabadalmaztatási eljárás során létrejövő, publikált, primer jellegű dokumentum, amely szabadalmi vagy találmányi joggal védett új tudományos-műszaki eredményekről szóló információkat tartalmaz. Célja az új találmány vagy eljárás elsőbbségének megállapítása és jogi védelme, valamint a felhasználásra jogosultak körének megállapítása. A szabadalmi leírásokat meghatározott formai előírások alapján az arra jogosult országos intézmény adja közre (hazánkban a Magyar Szabadalmi Hivatal). A közölt információkat tekintve a szabadalmi leírás elsődleges, monográfia jellegű dokumentum, amelynek információértéke igen jelentős.

Jegyezd meg!

VIII./2. Szabványok

A szabvány valamely termékkel, technológiai folyamattal vagy más meghatározott tárgykörrel kapcsolatos, állandóan ismétlődő feladatok megoldására ajánlott, illetve kötelező megoldási módokat tartalmazó, az érdekelt felek részvételével, törvényesen előírt módon szabályokba foglalás eredményeként létrejövő dokumentum. A szabványokat sok esetben nemzetközi együttműködés keretében dolgozzák ki, az egyes országok pedig a nemzetközi szabványokat honosítják.

A szabványok az ún. normatív dokumentumok közé tartoznak, amelyek közös jellemzője: az érdekelt felek közreműködésével kidolgozott előírások, szakmabeli megállapodások eredményeképpen létrejövő másodlagos, monográfia jellegű, publikált dokumentumok.

VIII./3. Vállalati irodalom

Más néven vállalati termékismertető irodalom. Hirdetési, propagálási céllal készülnek, egy-egy gyártmány vagy cég termékeinek megismertetése a céljuk.

A vállalati irodalom típusai:

  • Prospektus: általános, pár leveles nyomtatvány, rendszerint egy gyártmány reklámozására szolgál. Többnyire képes, színes, figyelemfelkeltő, de közli a szakmai, műszaki adatokat és az árat is. Esetenként megrendelőlapot is tartalmaz.
  • Katalógus:egy gyár termékeit, vagy egy vásár, kiállítás anyagát foglalja össze. A műszaki adatokon kívül részletes leírásokat, ábrákat és árat is tartalmaznak.
  • Gyártmánykatalógus: gyakran hoznak forgalomba cserélhető lapokkal, keményborítóban úgynevezett gyártmánykatalógust, melynek állandó naprakészségét a kiadó szavatolja.
  • Árjegyzék: az egyes gyártmányok, termékek nevét és árát közli.
Gépkönyv: üzemeltetési, használati utasítás. Egy gép vagy gépsor, esetleg üzemrész berendezéseinek részletes leírása, amely lehetővé teszi az üzemeltetésüket, tervszerű karbantartásukat és javításukat. Általában részletes magyarázatokat tartalmaz, terjedelme változó. Az egyik legjelentősebb műszaki dokumentumtípus.

VIII./4. Kotta

A kotta a zenemű kéziratos vagy nyomtatott formája, hangjegyekkel leírt zeneműveket tartalmazó füzet, lap. Alakja, terjedelme változó, az egy-két leveles nyomtatványtól a többkötetes albumig terjedhet. Az elnevezés a kiadvány formájára utal, tartalma maga a zenemű.

Ellenőrző kérdések:
Mi a közös jellemzője a kutatási jelentésnek, a disszertációnak és a szabadalmi leírásnak?
Mit jelent a szabvány?
Mi a szabadalom?
Mik a vállalati irodalom típusai?