X. Hangdokumentumok, képi dokumentumok és elektronikus dokumentumok

X./2. Képi dokumentumok



Atlasz


Ebbe a kategóriába tartoznak nyomtatott, vagy eredeti rajzok, grafikák, képek, de a megfelelő készülékkel lejátszható videokazetták, video CD-k és DVD-k is.
A nyomtatott, vagy eredeti képek az aprónyomtatványok kategóriájába tartoznak, általában a helytörténeti gyűjtemény részét képezik. Külföldön és Magyarországon is vannak olyan képzőművészeti gyűjtemények, ahonnan az eredeti alkotásokat lehet bizonyos időre kölcsönözni. Filmeket általában közkönyvtárak gyűjtenek, de oktatási intézmények könyvtáraiban is megtalálhatók. 
A képi dokumentumok kategóriájába tartoznak a térképek és atlaszok is. Ezek a földfelszínt és a rajta lévő objektumokat, illetve a jelenségek regionális elterjedését a síkba kiterítve, két dimenzióban, adott szabályok és jelek szerint ábrázolják. Formai megjelenésük szerint megkülönböztetjük az atlaszokat, a falitérképeket, a glóbuszokat, a térképlapokat, a domborműveket, stb. Az ábrázolt adatok szerint ismeretesek a topográfiai, a földrajzi, a geodéziai, valamint a tematikus térképek.