X. Hangdokumentumok, képi dokumentumok és elektronikus dokumentumok

X./3. Multimédia


Multimedia



A kifejezés latin eredetű. A multi szóösszetételek előtagjaként használatos, jelentése: sok. A médium (többes száma: média) pedig azt jelenti középen, valami között lévő, mai szóhasználattal közvetítő, információközvetítő, tágabb értelemben: információhordozó.
A multimédia tehát olyan információhordozó, amely különböző elemek (szöveg, kép, hang, grafika, mozgókép) kombinációját tartalmazza, s interaktív kezelőfelületek segítségével jeleníti meg. Az interaktivitás azt jelenti, hogy a keresés, az ismeretszerzés irányát, sorrendjét a felhasználó határozza meg.
A ma készülő multimédia-alkalmazások alapja általában egy hipertext. A hipertext olyan szöveges formátumú számítógépes állomány, amelynek elektronikus formában tárolt utalásai vannak. A használó a szövegben az eltérő színnel, vagy betűformával jelzett kulcsszavakra kattinthat az egérrel, ezzel eléri, hogy az általa kívánt irányba fusson tovább a program. Megismergeti például a kulcsszó definícióját, vagy további részletes háttér információkat kaphat a megjelölt fogalomról.

A multimédia különösen alkalmas arra, hogy lexikonok, enciklopédiák hatalmas adatmennyiségében eligazodjunk.