Könyvek  -  Stílusok  -  Könyvtárak

I. Mi az írás?




Fontos!


Nyelvileg kifejezett gondolatok maradandó rögzítésére szolgáló, kisebb-nagyobb emberi közösségektől elfogadott, egyezményes grafikai jelek rendszere.

Az írás előzményei: tulajdonjegy (billog), rováspálca, hírnökbot, csomójelek, kagylófüzérek.
Képírás (piktográfia): konkrét tárgyak ábrázolása, amelyek egy-egy szót vagy akár egész mondatot jelentenek és nincsenek egyetlen nyelvhez kötve.
Fogalomírás (ideográfia): egy jel az elsődleges jelentésen túl más összefüggésben is alkalmazható. Pl. a Nap jele jelenti magát az égitestet, de megjelenhet a forróságra, hőségre vonatkozóan is.
Szó- és szótagírás: amikor egy jel már csak a beszédünket alkotó egyetlen szóhoz kapcsolódik (szóírás), később már csak meghatározott hangcsoporthoz (szótagírás).
Betűírás: egy jel egy beszédhangra vonatkozik. 

A sumérok ékírása Kr. e. 4000-ben alakult ki. Írásuk kevert szó- és szótagírás volt. Puha agyagtáblába rajzolták be a jeleket, majd napon megszárították, vagy kiégették az agyagot. Az agyagtáblák az emberiség első könyvei. E leletből  ismerjük a sumérok egyik legszebb irodalmi emlékét, a Gilgames-eposzt.

Az ékírás tizenhárom jelét  Georg Friedrich Grotefend, egy 27 éves, fiatal német gimnáziumi tanár már helyesen értelmezte a  teljes megfejtéshez Creswicke Rawlinson jutott el.


Agyagtábla

Nézz utána, hol őriznek az ókor írásos emlékei közül a legtöbbet?

Az egyiptomiak legrégibb írása, a hieroglif írás (jelentése : szent véset) Kr.e. 2900 körül alakult ki. Jellemzője, hogy jelei képszerű jeleket ábrázolnak, a fejlődés során ezek a képszerű jelek nem csak egy szót, hanem szótagot esetenként hangot  is jelöltek.

Kőbe, fába vésve és papiruszon is fennmaradtak írások. Egyiptom írása több mint ezer éven át megfejtetlen rejtély volt.  Jelentését  a 19. században Jean-Francois Champollion francia tudós fejtette meg  a rosette-i kő segítségével.

Rosette-i kő

A képírás jellegéből ma is sokat őriz a kínai és a japán írás. A kínai írás eredetileg különböző tárgyak, élőlények képét idézte, a fejlődés eredményeként a jelek elvesztették képszerűségüket. A kínai írás érdekessége, hogy nem követi a képírástól a betűírásig tartó fejlődési vonalat. Ennek oka, hogy a kínai nyelv csupa egy szótagú szóból áll. Egy szó általában több jelentésű. A kínai írásjelek megtanulása nem egyszerű, legalább 3000 jel ismerete szükséges.


Nézz utána, hol található Fönícia?

A betűírás bölcsőjének Föníciát tekintik. A föníciai írás a protosínai írásból alakult ki, aszerint, hogy az ökör neve alef, jele az "a" a, ház jele a béth jele a "b" vagyis mindig a szókezdő hang a jele lett a betű. Kr. e. 14-13. században megalkotott ábécéjük 22 betűt tartalmazott. Írásuk legrégibb emléke a "moábita kő", amelyet a Holt tenger vidékén találtak, Kr. e. 9.századból származik. Ezt a követ a francia kutatók találták meg a Holt-tenger közelében, a XIX. század közepén. A kő az i.e. IX. századból származik, és Mésa, moabita király győzelmeit örökíti meg.

KÉRDÉS : Mi a hieroglifa szó jelentése?

A latin betű és fejlődése: A rómaiak írása kezdetben merev és szögletes volt (leggyakrabban kőbe vésték a az írást, ezért az alkalmazkodott a véső alakjához), mai értelemben csupa nagybetűből állt (római monumentális, Római kapitális, (maiuscula), a szavakat pedig nem választotta el szóköz. A szavak elválasztására a Kr. e. III. században kezdték alkalmazni a közéjük illesztett pontot, a szóköz még későbbi találmány. Más írófelületre és más eszközzel - papiruszra, pergamenre, viasztáblára - történő írás természetesen nem lehetett ennyire merev és szögletes. A Kr. utáni I. században alakult ki a rusztika, mely sokkal elnyújtottabb, karcsúbb és gyorsabban írható betűkből állt, de még mindig csak majuszkulát (nagybetűt) használt. A III. század során vált általánossá a pergamen használata írásra, ehhez a betűk további alkalmazkodása ment végbe és kialakult az unciális, majd az V. század során a szemiunciális írás.

Nagy Károly frank király uralomra jutása után a birodalom kormányzáshoz nélkülözhetetlenek lettek az írástudó hivatalnokok. A külföldről hívott szerzetesek között volt az angol Alkuin is, aki 781-ben érkezett Nagy Károly udvarába. Az ő érdeme a később Karoling minuszkula néven ismert új, esztétikus kisbetűs írásforma megalkotása, mely könnyen és gyorsan írható volt és kevesebb helyet igényelt.

A XII. század második felében kialakult új stílusirányzat, a gótika hatással volt az írásra is. A román stílus kerekded formáit felváltotta a magas, keskeny, megtört vonalú gothica betű. A gótikus textuálist azonban - bár nagyon dekoratív, egységes, tömör és szép írásképet adott - nem lehetett gyorsan írni. Rövid időn belül kialakult a folyóírás, a gót kurzív, amelyben a betűk olyan összekapcsolása figyelhető meg, mint mai kézírásunkban.

A humanizmus elterjedésével tömegessé vált az ókori, antik szerzők munkáinak másolása. A humanista tudós azonban nem tartotta összeegyeztethetőnek, hogy a klasszikusok műveit gót betűvel írják, ezért felújították és némileg modernizálták a Karoling minuszkula betűit (azt hívén, hogy a római írásalakhoz térnek vissza).






Fontos!








A magyarság írása

A székely-magyar rovásírás (vagy székely írás vagy magyar rovásírás) jellemzője, hogy minden hangot külön-külön jellel jelöl. A székely-magyar rovás a magyar írások közé, másrészt a rovás íráscsaládba tartozik.

Ezt az írást a kutatások szerint a magyarok azon csoportja használta, akiktől a székelyek származnak.  A feliratokat leggyakrabban különböző anyagokba, például fába és kőbe karcolva lehet megtalálni. Eredete tisztázatlan, a korábban általánosan elfogadott, de sohasem igazolt álláspont szerint a türk írásból fejlődött ki; mára megfogalmazódott a magyar eredeztetés vagy az ókánaánita/föníciai írással való közvetlen kapcsolat feltételezése. Egyes vélemények szerint a székely-magyar rovás egy ősi szó-szótagoló írás, ez azonban nem igazolt. A székely-magyar rovás egyes vélemények szerint közvetve birodalmi arámi eredetű. Közvetlen elődje valószínűleg a nagyszentmiklósi kincsen is látható kárpát-medencei rovás, több székely-magyar rováskarakter viszont a kazáriai rovásból származik.

 

Nézz utána a magyarság első írásos emlékeinek!

Latin betűs írásunk kialakulása

A magyarság a kereszténység felvételével nemcsak vallást cserélt, hanem egyben csatlakozott a latin műveltségű Európához, bekapcsolódott szellemi életébe, s természetesen átvette a latin ábécét is. A betűk többsége simán alkalmazható volt a magyar nyelv hangjaira. A latin betűs magyar írás legelső emlékei olyan kancelláriai oklevelek voltak, amelyek idegen nyelvű szövegében fel-felbukkan egy magyar helynév vagy családnév. A kancellária gyakorlatában lassanként, sok változáson keresztül kezdett kialakulni a magyar helyesírás rendszere. Szórvány-nyelvemlékeink és kódexeink helyesírása a kancellária helyesírását tükrözi.

KÉRDÉS :
  • Hol alakult ki a betűírás?
  • Mikor és ki alkotta meg a Karoling minuszkulát?
  • Hol bukkanak fel először a magyarság latin betűs emlékei?