II. Elméleti áttekintés

II./2. Mi az adatbázis?


Mi az adatbázis?


Adatbázisokat már tulajdonképpen azóta használunk, mióta az adatokat írásban vagyunk képesek rögzíteni. Az adatbázisok evolúciója egy meglehetősen hosszú folyamaton keresztül jutott el a mai technikai szintre, kezdve a kőtábláktól, papirusz tekercsektől a későbbi kartotékrendszereken keresztül a ma használatos mágneses, optikai stb. háttértárolókig, amelyek elterjedésével az adatok tárolása egyszerűbbé, elérésük hatékonyabbá vált. Az utóbbi időben az adatbázisok szerepe megsokszorozódott, számuk egyenes arányban nőtt a dokumentumok robbanásszerű elterjedésével. A papír alapú adathordozók mellett egyre nagyobb szerepet kaptak az elektronikus adathordozók. Ennek következtében az egyedi alkalmazások létrehozása fárasztó és időt rabló feladattá vált, így a programfejlesztők az adatbázis-kezelés általános formában történő megfogalmazására törekedtek.

De valójában mi is az adatbázis?


Fontos!



Jegyezze meg!


Hétköznapi értelemben:

Adatbázison valamely rendezett, valamilyen szisztéma szerint tárolt
adatokat értünk.

Tehát megállapíthatjuk, hogy egy nagy mennyiségű adathalmaz (például egy szoba tele könyvekkel) nem elegendő ahhoz, hogy adatbázisnak tekintsük. Egy adathalmazból csak akkor lesz adatbázis, ha valamilyen rend szerint épül fel, amely az adatok értelmes kezelését lehetővé teszi. Nyilván egy adathalmazból több különböző rendszerezés alapján hozhatunk létre adatbázist.
Az adatbázisokhoz szükségeltetik egy adatbázis-kezelő rendszer is, amely az üzemeltetést hivatott ellátni. A hagyományos adatbázisok esetén ez a kezelő személyzet intelligenciájának része, míg az elektronikus adatbázisoknál ezt valamilyen szoftver látja el. Mivel esetünkben az elektronikus adatbázisokra koncentrálunk, ezért az adatbázis fogalmát a következőképpen lehetne definiálni:

 

"Egymással kapcsolatban álló, különböző típusú, strukturált adatok halmaza, amelyből az adatbázis-kezelő rendszerek segítségével információkat nyerünk ki. Más szavakkal: mezőket tartalmazó bejegyzésekből álló digitális adattár. Az adatállományból különféle keresési módszerekkel, keresési műveletekkel visszakereshető, rendszerezhető a mezők, adatkockák információtartalma." (Quitner, 1993)

Manapság az adatbázisok az élet szinte minden területén jelen vannak, és segítségükkel az adatok, információk könnyen gyűjthetők, tárolhatók, rendszerezhetők, visszakereshetők stb. Ha valakinek valamilyen információra van szüksége a munkájához, vagy tanulmányaihoz, mert épp dolgozatot, tanulmányt kell írnia, kutató munkát végez stb. és tájékozódni szeretne, hogy az adott témát kik dolgozták fel, mit írtak róla, milyen dokumentum típusban jelent meg, akkor a legcélszerűbb a bibliográfiákat segítségül hívnia. Újabban az Interneten számtalan bibliográfiai adatbázis megtalálható a különböző intézmények, szolgáltatók gondozásában, amelyek közül bátran válogathatunk. Azonban mielőtt belemerülnénk néhány fontosabb on-line bibliográfiai adatbázis ismertetésébe, vizsgáljuk meg a bibliográfia terminust!

Ellenőrző kérdések:
  1. Ismertesse az adatbázis fogalmát!
  2. Mi különbözteti meg az adathalmazt az adatbázistól?