Teljes szövegű és bibliográfiai adatbázisok

III. Fontosabb bibliográfiai és teljes szövegű adatbázisok az Interneten


Bibliográfiai és teljes szövegű adatbázisok

MNB KB
Kapcsolat



A tananyagnak ebben a részében ismerkedjünk meg néhány, a világhálón elérhető, kiemelkedő jelentőségű bibliográfiai és teljes szövegű adatbázissal.

  1. Magyar Nemzeti Bibliográfia, Könyvek Bibliográfiája – WWW (MNB KB)

Internetes elérhetősége: http://www.oszk.hu/mnbwww/K/BIBLI.HTML

Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK, Budapest) gondozásában jelenik meg kéthetente, éves szinten huszonnégyszer. Általános, nemzeti, teljes és kurrens, mivel rendszeres időközönként jelenik meg. Folyamatosan feltárja a Magyarországon megjelent legújabb könyveket. Mintegy hatvanéves múltra tekint vissza, története során megjelenési formáját tekintve többször is megváltozott. A nyomtatott folyóirat helyébe lépett az elektronikus forma, amelynek egyike ez a világhálón is elérhető kiadvány. A gyűjtőkörébe tartozó könyveket (Magyarországon megjelenő szak- és szépirodalmat) a teljesség igényével regisztrálja. Gyűjtőköre nem terjed ki a prospektusokra, propaganda kiadványokra, általános- és középiskolai tankönyvekre, felsőoktatási jegyzetekre, különlenyomatokra, szabványokra stb.


MNB ÚP
Kapcsolat


  1. Magyar Nemzeti Bibliográfia – Új Periodikumok – WWW (MNB ÚP)

Internetes elérhetősége: http://www.oszk.hu/mnbwww/P/BIBLI.HTML

Háromhavonta megjelenő elektronikus kiadvány, amely szintén az OSZK által kerül kiadásra. Nemzeti, általános, teljes és kurrens bibliográfia. Gyűjtőkörébe a Magyarországon megjelenő új kiadású és a megváltozott című időszaki kiadványok tartoznak. Ez alól kivételt képeznek a sorozatok, rendezvények, konferenciák és kiállítások kiadványai, mivel a felsoroltakat az MNB KB adja közre. Továbbá, szintén nem tartoznak a bibliográfia gyűjtőkörébe a következőkben felsorolt kiadványtípusok sem: egyes helységek telefonkönyvei; könyvtárak gyarapodási jegyzékei; azok a műsor- és programfüzetek, melyek nem országos, vagy nemzetközi vonatkozásúak; közép- és alsó fokú iskolák híradói, humoros diáklapjai; propagandakiadványok; aprónyomtatványok stb.


IKB
Kapcsolat


  1. Időszaki Kiadványok Bibliográfiája (IKB) – Magyar Periodika Adatbázis

Online elérhetősége: http://w3.oszk.hu/ikb_h.htm

Tulajdonképpen az MNB ÚP előzménye. Az adatbázis 1986 óta épült és 1999 februárjától elérhetővé vált az Interneten is. 2003 júniusáig bővítették, majd lényegében szerepét átvette az Új Periodikomok bibliográfiája. Mindettől függetlenül a mai napig hozzáférhető a tartalma. Gyűjtőkörébe tartoznak (fokozatosan visszamenőleg is) a Magyarországon kiadott és az Országos Széchényi Könyvtárba beérkezett periodikák (hírlapok, folyóiratok, évkönyvek stb.) adatai. Egyik érdekessége, hogy nem csak folyóiratok címeire lehet benne keresni, hanem megtudható belőle, hogy egy adott szakterületen, illetve városban mely folyóiratok jelentek meg, vagy egy adott folyóirat mikor indult, mikor szűnt meg stb.


MNB Kartográfiai dokumentumok
Kapcsolat


  1. Magyar Nemzeti Bibliográfia – Kartográfiai Dokumentumok – WWW

Elérhetősége a világhálón: http://www.oszk.hu/mnbwww/T/BIBLI.HTML

Az Országos Széchenyi Könyvtár által közreadott elektronikus folyóirat, amely 2002-től negyedévente jelenik meg és a Magyarországon készült kartográfiai dokumentumok bibliográfiai leírásait tartalmazza. A kartográfiai dokumentumok kereshetőségét a földrajzi nevek használata teszi könnyebbé.


MNB Zeneművek: Kották
Kapcsolat


  1. Magyar Nemzeti Bibliográfia – Zeneművek: Kották – WWW

Online elérhetősége: http://www.oszk.hu/mnbwww/Z/BIBLI.HTML

A 2002-től háromhavonta megjelenő elektronikus folyóiratot ugyancsak az Országos Széchenyi Könyvtár jelenteti meg. Gyűjtőkörébe a Magyarországon kiadott és az OSZK-nak kötelespéldányként beszolgáltatott nyomtatott zeneművek tartoznak. A kiadvány betűrendben tartalmazza a leírásokat, a tételek számozása egy évfolyamon belül folyamatos. Előzménye az 1970-2001 között nyomtatásban megjelenő Magyar Nemzeti Bibliográfia. Zeneművek Bibliográfiája című kiadvány.


MNB Zeneművek: Hangfelvételek
Kapcsolat


  1. Magyar Nemzeti Bibliográfia – Zeneművek: Hangfelvételek – WWW

Elérhetősége a világhálón: http://www.oszk.hu/mnbwww/H/BIBLI.HTML

Negyedévente megjelenő elektronikus kiadvány, amelyet az Országos Széchenyi Könyvtár gondozásában adnak közre. Azoknak a zenei audio dokumentumoknak a bibliográfiai leírását tartalmazza, amelyeket Magyarországon adtak ki és kötelespéldányként beszolgáltattak az OSZK-nak. A bibliográfiai leírások betűrendben jelennek meg és a tételek számozása egy évfolyamon belül folyamatos. Előzménye az 1970-2001 között nyomtatásban megjelenő Magyar Nemzeti Bibliográfia. Zeneművek Bibliográfiája című kiadvány.


IKER
Kapcsolat



  1. Magyar Időszaki Kiadványok Repertóriuma (IKER)

Internetes elérhetősége: http://w3.oszk.hu/rep.htm

Általános, nemzeti és kurrens repertórium. Válogatva regisztrálta a magyarországi folyóiratokban megjelent társadalom- és természettudományi cikkeket. Az adatbázis 1993 óta épült, 2001 márciusától az Interneten is elérhetővé vált. Az adatbázis építését 2002-ben befejezték.


MANCI
Kapcsolat



  1. Magyar és Nemzetközi Cikkek (MANCI)

A világhálón a következő címen érhetjük el: http://w3.oszk.hu/manci.htm

A nemzeti könyvtár keretein belül működő Könyvtári Intézet Szakkönyvtára adja közre. Az adatbázist negyedévente frissítik. Gyűjtőköre teljes körűen kiterjed a magyar könyvtár- és információtudományi periodikumokra, illetve 1986 óta válogatva dolgozza fel a külföldi folyóiratokat.


HUMANUS
Kapcsolat
  1. Humántudományi Tanulmányok és Cikkek Adatbázisa (HUMANUS)

Internetes elérhetősége: http://www.oszk.hu/humanus/

A nemzeti könyvtár kezdeményezésére, könyvtárak, kiadók, szerkesztőségek együttműködésével hozták létre a konzorciumot. Részben az IKER adatbázis folytatásaként jelent meg. Mint ahogy a címe is mutatja, humántudományi területen dolgozza fel és szolgáltatja a magyar vonatkozású cikkek, tanulmányok bibliográfiai adatait a kezdetektől napjainkig. Egyik érdekessége, hogy – amennyiben elérhető – a bibliográfiai tétel ugrópontot is tartalmaz a teljes szövegű anyaghoz.

A felsorolt magyar nemzeti bibliográfiák az Országos Széchenyi Könyvtár katalógusában kereshetők, illetve az eddig említett bibliográfiai adatbázisok elérhetők a közös felületről is.

Kapcsolat

A következő Internetes címen érhető el:

http://nektar1.oszk.hu/LVbin/LibriVision/lv_database_set.html

 

Adatbázis választással kezdhetjük a munkát. A katalógus egyszerű, összetett és haladó keresőfelülettel rendelkezik. A böngészés menüpont a rendezett listák (szerző, cím, stb.) áttekintését teszi lehetővé.


PAD
Kapcsolat


  1. Pedagógiai Adatbázis (PAD)

Internetes elérése: http://opac.opkm.hu/pages/modules/opac/opac.php?fn=info

Az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeum (OPKM) adatbázisa - a Pedagógiai Adatbázis (PAD) - tartalmazza 1989-től a Magyar Pedagógiai Irodalom című nemzeti szakbibliográfia teljes anyagát, valamint az OPKM-ben feldolgozott idegen nyelvű szakkönyvek és válogatott folyóiratcikkek adatait. A könyvtár a cikkek, tanulmányok bibliográfiai adatait is a katalógusba integrálva gyűjti. Szerző, cím, illetve tárgyszó alapján kereshetünk. Az összetett keresésben lehetőség nyílik a keresést nyelvre és dokumentum típusra szűkíteni.

Böngészni a szerző, cím és tárgyszó mezőket lehet. A tárgyszójegyzék segítségével megkönnyíthetjük a helyes keresőkérdés megfogalmazását, mivel tartalmazza az egyes fogalmak alá- és fölérendelt fogalmát, szinonimáját, illetve az idegen nyelvi megfelelőit.

Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája
Kapcsolat
  1. Irodalmi kritikák, tanulmányok bibliográfiája

Elérhetősége a világhálón:

http://database.fszek.hu:2007/irodopt/irod0402.htm?v=irod&a=start&a1

 

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) által épített bibliográfia. 1961 – 1993-ig cédula formátumban jelent meg, 1993-tól számítógépes adatbázis formában épül. Szépirodalmi alkotókról és műveikről szóló írások bibliográfiáját tartalmazza (tanulmányok, kritikák, elemzések stb.), de megtalálható benne színházi előadások és filmbemutatók kritikái is. Az adatbázis több mint 400 magyar nyelvű folyóiratot és az ezerötszázat is meghaladó tanulmánykötetet dolgoz fel. A könyvtár gyűjtőköre 2006-ig nem egyezik meg az adatbázissal, így az oldal bal felső sarkában található elemlámpa ikonnal indíthatjuk a keresést.

Példa

Fontos, hogy jelen esetben a szerző alatt nem az adott irodalmi mű szerzője értendő, hanem az elemzés szerzője! Tehát, ha például József Attila nevét írjuk be a szerzőhöz, akkor József Attilának a kortársairól és azok műveiről írott tanulmányait fogjuk kapni találatként. Ha József Attiláról és műveiről szeretnénk találatokat, akkor irodalmi tárgyszóként kell keresni. A keresőkérdésünket tetszőlegesen beilleszthetjük a sorok végén található indexből is.

Kapcsolat

Az irodalmi bibliográfia rekordjai 2006-tól a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár katalógusába regisztrálva jelennek meg, amelyet kétféleképpen érhetünk el: a könyvtár honlapjának a kezdőoldalán (http://www.fszek.hu/) lévő ’Keresés a katalógusban’ fülre kattintva, amely megfelel a gyorskeresésnek, vagy ugyancsak a kezdőoldalról, a jobb oldali menüből a ’Katalógus’ menüpontra kattintva.

Itt lehetőségünk nyílik egyszerű, vagy összetett keresésre, illetve böngészésre. Az összetett keresés könnyen áttekinthető, azonban nagyszerűen leszűkíthetjük a találatokat különböző szempontok szerint (lelőhely, gyűjtemény, nyelv, típus, dátum stb.).


SzocioWeb

Kapcsolat
  1. SzocioWeb

Közvetlen elérhetősége:

http://database.fszek.hu:2009/szocopt/szoc0402.htm?v=szoc&a=start&a1

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár az országos szakkönyvtára a szociológia tudományágnak. A könyvtár által épített szakbibliográfia 1970 óta gyarapodik. A Magyarországon megjelent folyóiratok és tanulmánykötetek cikkeit, valamint a külföldön megjelenő magyar vonatkozású cikkeket tartalmazza. Az adatbázisban - a bal felső sarokban lévő elemlámpa ikonra való kattintás után - cím, szerző, kötött és szabad tárgyszó stb. alapján kereshetünk.


Budapest történetének bibliográfiája

Kapcsolat
  1. Budapest történetének bibliográfiája

Közvetlenül elérhető:

http://database.fszek.hu:2002/bpqry/bp0402.htm?v=BP&a=start

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár által épített adatbázis, amely az 1950 és az 1990 közötti időszakról tartalmazza a budapesti vonatkozású publikációk válogatott bibliográfiáját. Főleg várostörténeti és helyismereti irodalmat tartalmaz, amely kiegészül a gyűjtemény anyagában található, és más bibliográfiákból átvett külföldi kiadványok adataival. Keresést indítani a már megszokott elemlámpás ikonra kattintva lehetséges.

A 2004-es évtől napjainkig megjelent publikációk válogatott bibliográfiáját a könyvtár katalógusával egyesítették. Külön is kereshető, ha az Internetes katalógusukban az összetett keresésnél a ’Gyűjtemény’ ablakban a ’Budapest-bibliográfiát’ választjuk.

Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia
  1. Magyar Mezőgazdasági Bibliográfia

Az Országos Mezőgazdasági Könyvtár által gyűjtött és feldolgozott mezőgazdasági és a mezőgazdasággal kapcsolatos tanulmányok bibliográfiája. Hazai folyóiratcikkek, könyvek, könyvrészletek és konferencia anyagok adatai találhatóak meg az adatbázisban. A szakbibliográfia anyaga a könyvtár katalógusába van integrálva, ezért adatbázis választással kezdjük a keresést – ’Magyar agrárcikkek (1986-tól)’.


Kapcsolat

Elérhetősége:

http://193.224.162.57/F/DGNDUP8R6QHIE1QLLHL3QXMR245K8G4UIQ916U6BB5CPU93JN4-04283?func=file&file_name=find-m-mgk01


Magyar Orvosi Bibliográfia

Kapcsolat


  1. Magyar Orvosi Bibliográfia

Elérhetősége: http://hawk.eski.hu/j2ee/webbib/simplesearch.jsp

Az orvostudományi bibliográfia adatbázisa tartalmazza a hazai egészségügy, társadalom-orvostan, orvostudomány, gyógyszerészet, illetve ezek határterületein megjelenő könyvek, periodikumok, értekezések, kongresszusok és konferenciák 1996 után megjelent anyagát. Az adatbázisban lehetőség nyílik egyszerű és összetett keresésre, illetve böngészésre.

Pressdok
  1. PRESSDOK

     Az Országgyűlési Könyvtár adja közre. Magyarországi politikai, gazdasági, jogi, illetve kulturális vonzatú tanulmányok és cikkek, több mint egymillió tételt számláló adatbázisa. A száznál is több sajtótermék, elsősorban napilapok, hetilapok és szakfolyóiratok tartalmi feltárását végzi. Megtalálhatóak benne pártok, gazdasági szervezetek állásfoglalásai, politikai vezetők, kulturális személyiségek nyilatkozatai stb. Az adatbázisban szerzőre, címre, cikkek forrásadataira, tartalmi összefoglaló szavaira stb. lehet keresni. Az adatbázis teljes anyagát éves előfizetés keretében lehet elérni hálózaton. Az ingyenes bemutató adatbázis 2000 – 2005 közötti időszak feldolgozott anyagára terjed ki.


Kapcsolat

Elérhetőség: http://opac.ogyk.hu/F/?func=find-b-0&local_base=DEMO-PRE01


NAVA
Kapcsolat
  1. Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA)

Internetes elérése: http://nava.hu/index.php

A Nemzeti Audiovizuális Archívumot a Neumann János Digitális Könyvtár és Multimédia Központ Nonprofit Kft. üzemelteti. Kötelespéldány-archívumként működik, ami azt jelenti, hogy a hazai földfelszíni terjesztésű televíziók és rádiók magyar gyártású, illetve magyar vonatkozású műsorait gyűjti. Az adatbázist 2006. január 1-én kezdték építeni és mintegy 150 ezer órányi tartalommal rendelkezik. Érdekessége, hogy adatbázisa online kereshető bárki számára, illetve a műsorok teljes terjedelmükben, úgymond „teljes szöveggel” elérhetőek az úgynevezett Nava-pontokon. Ilyen Nava-pontok lehetnek például könyvtárak és iskolák erre a célra fenntartott termináljai. Az oktatási intézményekben a diákok, tanárok, kutatók használhatják, míg a nyilvános könyvtárakban, múzeumokban ingyenesen bárki hozzáférhet.

A nyitóoldalon lehetőség van gyorskeresésre, de ugyanitt egy kattintással elérhető az összetett keresés is, ahol megannyi különböző szempont szerint szűkíthetjük a találati listát.

Kérdések
Ellenőrző kérdések:
  1. Soroljon fel 5, a világhálón is elérhető magyar nemzeti bibliográfiát!
  2. Ady Endre: Dózsa György unokája c. művének az elemzéséről melyik eddig felsorolt bibliográfiai adatbázisban keresne adatot?
  3. Mik azok a „Nava-pontok”?
  4. Az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeiről szóló cikkek bibliográfiai adatait melyik adatbázisban keresné?
Nemzetközi szakirodalmi adatbázisok

Nemzetközi szakirodalmi adatbázisok

Előfordulhat, hogy munkánk elkészítéséhez nem elegendő a hazai szakirodalom. Ebben az esetben lehetőségünk nyílik a külföldi, sokszor az egész világra kiterjedő szakirodalmi adatbázisokat böngészni. Ezek a legtöbb esetben magas színvonalú, vezető tudományos folyóiratokat, könyveket, tanulmányokat és egyéb publikációkat gyűjtenek, illetve ezek tartalmi feltárását végzik. Mivel az ilyen adatbázisok anyagi vonzata meglehetősen magas, ezért legtöbbször csak kutatóintézmények, szakkönyvtárak stb. szokták előfizetni. A közkönyvtárak és a felsőoktatási könyvtárak számára a közös előfizetés nyújt lehetőséget az elérhetőségre.


EISZ
Kapcsolat

Elektronikus Információszolgáltatás (EISZ)

Elérhetősége a világhálón: http://www.eisz.hu/

Az Elektronikus Információszolgáltatás egy nemzeti program, amely központilag biztosítja a tudományos kutatás számára elengedhetetlen elektronikus információforrásokat. 2009-től konzorciumként működik, amelynek számos hazai intézmény a tagja. A különböző intézményekben csak az általuk támogatott és igényelt adatbázisok férhetők hozzá. A használathoz egyszeri regisztrációt követően férhetünk hozzá.

 


WoS

Emeljünk ki és ismerjünk meg néhányat az EISZ által biztosított szakirodalmi adatbázisok közül:

  1. Web of Science (WoS)

Az Institute for Scientific Information (ISI) bibliográfiai adatbáziscsomagja és citációs indexszolgáltatása. Interdiszciplináris adatbázis, vagyis az összes tudományterületre kiterjed. Sokoldalú keresést biztosít a felhasználók számára. A szolgáltató egyedülálló citációs indexszolgáltatása a szerzői hivatkozásokat is feltárja.

A WoS három fő részből tevődik össze:

  • Arts & Humanities Citation Index - bölcsészettudományi és művészeti index:

1100 folyóirat teljes anyagát, illetve több mint hétezer társadalomtudományi és tudományos folyóirat cikkeit dolgozza fel. Az adatbázis 1975-től épül és megközelítőleg 2.5 millió rekordot tartalmaz, amely hetente körülbelül tizenöt ezerrel bővül.

  • Science Citation Index Expanded & SciSearch - természet- és műszaki tudományos index:

164 tudományterületen, 5900 folyóirat teljes anyagát és további 2100-ét részben tárja fel. A 17 milliót is meghaladó adatállománnyal rendelkezik, amit hetente közel 18000-el bővítenek.

  • Social Sciences Citation Index & Social SciSearch - társadalomtudományi index:

50 tudományágban több mint 1700 folyóiratot tár fel, valamint a határterületekről 3300 folyóirat vonatkozó cikkeit veszi fel szolgáltatásai közé. Adatállománya meghaladja a 3 milliót, amely hetente 2700 új rekorddal bővül.


Science Direct
  1. Science Direct

Az Elsevier kiadó természettudományos, műszaki és orvosi teljes szövegű és bibliográfiai adatbázis szolgáltatása. Megközelítőleg 2000 saját kiadású folyóirat, valamint 1.5 milliónál is több folyóiratcikk érhető el teljes szöveggel. Keresési lehetőséget biztosít mintegy 30 millió rekord között.


SpringerLink
  1. SpringerLink

A világ egyik legszéleskörűbb, interdiszciplináris, teljes szövegű és bibliográfiai internetes adatbázisa. Elsősorban természettudományos, technológiai és orvosi folyóiratok – az EISZ felhasználóinak mintegy 1600 - érhetők el 1997-től teljes szöveggel. A régebbi kiadások cikkeinek csak az adatai olvashatók. A kezelőfelület könnyen használható. Lehetőség van egyszerű és összetett keresésre, illetve böngészésre.

 


SpringerLink

Lecture Notes in Computer Science
  1. Lecture Notes in Computer Science

A Springer Kiadó könyvsorozata, amely az informatika, a számítástechnika és a mesterséges intelligencia területeinek legújabb eredményeiről nyújt széleskörű információt. Csak az 1997 után megjelent számok érhetők el teljes szöveggel, a korábbi kiadásoknak csak a tartalomjegyzékük kereshető.


JSTOR
  1. JSTOR

Az angol nyelvű, interdiszciplináris, retrospektív jellegű adatbázis ezernél is több folyóirat cikkét tartalmazza teljes szöveggel mintegy 24 tudományágban, a humán tárgyakon keresztül a társadalomtudományokon át a természettudományokig. Az adatbázis könyvtárak, kulturális intézmények, tudományos kiadók, tudósok stb. munkájának eredménye, amelyet kutatók, tanárok, diákok ezrei használnak megelégedéssel napi szinten.

 


EBSCO

EBSCO

Az EBSCO (vagyis Elton B. Stephens Company) tulajdonképpen több adatbázis gyűjtő-szolgáltatója. Az egyik legnagyobb magánkézben tartott folyóirat előfizető és szolgáltató cég. A 20000-et meghaladó friss és archív folyóirat, napilap cikkeit tárja fel és adja közre részben teljes szöveggel. Magyarországon a Nemzeti Erőforrás Minisztérium fizeti elő a közkönyvtárak és a felsőoktatási könyvtárak részére, amiből egyenesen következik, hogy csak ezekben az intézményekben érhető el a következő címen: http://search.epnet.com

Kapcsolat

Business Source Premier
  • Business Source Premier:
Az üzleti világ egyik leggyakrabban használt kutatói adatbázisa, amely 3400 kiadvány teljes szövegét tartalmazza 1886-ig visszamenőleg. Az összes üzleti tudományágat lefedi, hiszen magába foglalja a marketing, a menedzsment, a számvitel, a pénzügy, a közgazdaságtan stb. területeit.
Regional Business News
  • Regional Business News

Az Egyesült Államok több mint 80 regionális, teljes szövegű üzleti kiadványát tartalmazza.

Medline
  • Medline

Az adatbázis információkat szolgáltat az orvostudomány, a beteggondozás, az állatorvostan és sok más orvostudományi ág területéről.

ERIC
  • ERIC (Education Resource Information Center)

Amerikai pedagógiai információs rendszer, amely 1966-ig visszamenőleg tartalmaz teljes szöveggel elérhető dokumentumokat. Az adatbázis több mint 1.3 millió rekordot, illetve 323000 teljes szövegű dokumentumra mutató linket tartalmaz.

MasterFILE Premier
  • MasterFILE Premier

Multidiszciplináris adatbázis, amely elsősorban könyvtárak számára készült. Közel 1700 periodikum teljes szövegét tartalmazza 1975-ig visszamenőleg. Az általános érdeklődés szinte minden területét lefedi. Megtalálható benne továbbá közel 500 teljes szövegű kézikönyv, több mint 592000-es darabszámú képgyűjtemény (fotók, térképek, zászlók) stb.

Health Source - Consumer Edition
  • Health Source - Consumer Edition

Az egyik leggazdagabb fogyasztói egészségügyi információs gyűjtemény. Az orvostudományok, a táplálkozástudomány, a gyermekgondozás, általános közegészségügy stb. területeit öleli fel. Több mint 80 teljes szövegű, fogyasztói egészségügyi magazint tartalmaz.

Health Source: Nursing/Academic Edition
  • Health Source: Nursing/Academic Edition

Mintegy 550 teljes szövegű szakfolyóiratot számlál különböző orvosi területről. Az adatbázis magában foglalja a Lexi-PAL Drug Guide anyagát is, amely megközelítőleg 4700 márkanevet tartalmazó 1300 generikus gyógyszer betegtájékoztató anyagát öleli fel.

Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)
  • Library, Information Science & Technology Abstracts (LISTA)

Több mint 560 magfolyóiratot, 125 válogatott perodikumot, illetve könyveket, kutatási jelentéseket és konferenciák előadásait indexeli. A gyűjtemény átfogó ismereteket nyújt a könyvtárosságról, az osztályozásról, a katalogizálásról, a bibliometriáról, az online információ-visszakeresésről stb.

GreenFILE
  • GreenFILE

Az adatbázis körülbelül 384000 rekordot indexel és tartalmaz róluk kivonatot, illetve mintegy 4700 rekord teljes szövegéhez enged hozzáférést.  Különböző információkkal szolgál, amelyek lefedik az ember környezetre gyakorolt hatásának vonatkozásait. A gyűjteményben többek között a globális felmelegedésről, a környezetszennyezésről, a fenntartható mezőgazdaságról, a megújuló energiáról stb. lehet szakirodalmat találni.

Academic Search Complete
  • Academic Search Complete

A világ egyik leghasznosabb és legátfogóbb, multidiszciplináris, teljes szövegű, tudományos adatbázisa. Több mint 8500 teljes szövegű periodikát tartalmaz, amelyek közül a lektorált kiadványok száma mintegy 7300. A teljes szövegen kívül, több mint 12500 folyóiratot és mintegy 13200 publikációt (monográfiákat, jelentéseket stb.) indexel, illetve lát el tartalmi kivonattal. Az adatbázis kereshető PDF formátumban tartalmazza a teljes szövegű anyagokat 1887-ig visszamenőleg.

Newspaper Source Plus
  • Newspaper Source Plus

Az adatbázisban megtalálható mintegy 860 teljes szövegű napilap 35 millió teljes szövegű cikke. Ezen felül elérhető benne 857000 televíziós és rádiós híranyag átirata.

 

A keresést adatbázis választással kezdhetjük meg, amit később a keresőfelületen tudunk módosítani anélkül, hogy vissza kellene lépnünk a kezdőlapra. Lehetőségünk van egyszerű és összetett keresésre. Utóbbinál a rengeteg szűkítő lehetőség közül akár többet is kijelölhetünk.

A fenti keresési opciókon kívül létezik még két hasznos keresési szolgáltatása, a ’Visual Search’, vagyis a vizuális keresés, illetve a ’Smart text’ keresés. Az előbbi során a találatok tárgyszavuk szerint rendeződnek ágrajzba vagy táblázatos formába. Ennek előnye, hogy meggyorsíthatja a felhasználó számára érdekesebb cikkek megtalálását.

A ’Smart text’ keresés segítségével a megjelenő kereső mezőbe írt összefüggő szöveg alapján kapunk találatokat. Érdemes az érdeklődési körünkből származó publikáció referátumát használni erre a célra.

Kérdések
Ellenőrző kérdések:
  1. Az eddig felsorolt nemzetközi adatbázisok közül melyek tartalmaznak kimondottan orvosi vonatkozású anyagokat?
  2. Melyikben keresne szerzői hivatkozásokat a fenti adatbázisok közül?