I/1. A téma kiválasztása és elfogadtatása; a címadás

Szemináriumi- vagy évfolyamdolgozat készítésekor oktatónk sokszor nem bízza ránk a szabad témaválasztás jogát: előre meghatározott címeket kínál nekünk, ezekből kell választanunk. Sok esetben előfordul, hogy egy konkrét témáról kell kutatást végeznünk, s ennek eredményét írásban rögzítenünk.

Szakdolgozat esetében azonban mindig nekünk kell kiválasztani azt a témakört, amellyel foglalkozni szeretnénk. Tanulmányaink során mindenki találkozik olyan témával, amely jobban érdekli, mint tudományterülete más problémái. A személyes érdeklődésen kívül azonban célszerű más szempontokat is figyelembe venni:

1. Van-e megfelelő mennyiségű és minőségű szakirodalom a téma kibontásához?

Azaz: lesz-e elegendő segítség saját kutatásaim elvégzéséhez, tudományos alátámasztásához, ezek a szakirodalmi források hozzáférhetőek- e számomra (könyvtár, levéltár, stb.).

2. Mennyien foglalkoztak már ezzel a témával?

Azaz: nem "lerágott csont-e", amiről már nagyon nehéz vagy lehetetlen újat írni.

3. Nekem van-e új mondanivalóm - hipotézisem -, hiszen ennek kutatása és kommunikálása a célom.


Miért fontos a téma alapos körülhatárolása?
A címadás
Melyek a címadás kritériumai?

4. Természetesen az is fontos, hogy megtalálom-e azt a témavezetőt, aki felkarolja munkámat, elfogadja témámat, s akivel jól tudunk együtt dolgozni.

Itt kell foglalkoznunk a címadás problémájával is, amely nagy körültekintést igényel. Ha a konzulens csak a témakört ajánlja fel, s a címet mi adjuk, akkor ennek le kell fednie a dolgozat témáját. Ez azonban a tényleges kutatómunka alatt módosulhat, leginkább szűkülhet, hiszen az alaposabb kutatás közben derülhet ki, hogy túl nagy fába vágtuk a fejszénket. Éppen ezért hasznos az a lehetőség, hogy egy általánosabban megfogalmazott címet alcímmel szűkítünk, pontosítunk. Főcímünk a témakört fedi le, az alcím pedig szűkebb témánkat.


Példa►

Cím: A női sorsok alakulása a XX. századi magyar irodalomban
Alcím: Németh László Iszony című művének epikai elemzése

Cím: Szakirodalmi tájékoztatás az irodalomtudományban
Alcím: Szinnyei József-Gulyás Pál-Viczián János: Magyar írók élete és munkái

Cím: A megújuló energiaforrások környezetvédelmi jelentősége Magyarországon
Alcím: Esettanulmány egy geotermikus kút hasznosítására