Milyen eszközöket vehetünk igénybe a könyvtáron belül az irodalomkutatás során?

I/3. Irodalomkutatás, anyaggyűjtés

Elérkeztünk ahhoz a ponthoz, amikor be kell vetnünk magunkat a könyvtár olvasótermébe, s minden lehetséges eszköz segítségével össze kell gyűjtenünk a fellelhető szakirodalmat. Ehhez a fázishoz számtalan - hagyományos és elektronikus - segítséget vehetünk igénybe:

  1. Kutakodhatunk a könyvtár állományában:  
  • elektronikus katalógusban, amelyben a tárgyszó szerinti keresés lehet a legcélravezetőbb.
  • folyóirat-repertóriumokban, amelyek egy-egy periodika rövidebb-hosszabb megjelenési idejének összerendezett tartalom- és tárgymutatói
  • kézbe vehetünk bibliográfiákat, amelyek témakörünk irodalmát is tartalmazzák
  • felhasználhatjuk a könyvtárban megtalálható elektronikus ill. hagyományos bibliográfiai adatbázisokat, amelyekben szintén a tárgyszó szerinti keresés adhatja a releváns találatok halmazát
  • a helyben megtalált és alkalmasnak ítéltetett dokumentumok kézbevételével tájékozódhatunk tovább azok szakirodalom-jegyzékében, hivatkozásaiban (rejtett bibliográfia)

Hogyan juthatunk hozzá a saját intézményünk könyvtárában fel nem lelhető szakirodalmakhoz?
  1. Kiléphetünk a könyvtár keretei közül:
  • az Internet segítségével kereshetünk az összes magyar könyvtár katalógusában, igénybe vehetünk közös katalógusokat (MOKKA, ODR), elektronikus bibliográfiai adatbázisokat (Magyar Nemzeti Bibliográfia, EISZ-adatbázisok, FSZEK-adatbázisok, OMGKM-adatbázis, IKB, Matarka, stb.)
  • kereshetünk teljes szövegű adatbázisokban (pl. MEK, EISZ-adatbázisok, DIA, lexikonok, stb.)
  • természetesen igénybe vehetjük az internetes keresőket is (Google, Heuréka, stb.)
FONTOS

Az internetes szövegekben soha ne bízzunk meg teljesen. Ellenőrizzük a talált oldalt, tudományosan mennyire szavahihető, megbízható.

  1. Ha olyan szakirodalomra bukkanunk valamilyen forrásban, amely az általunk elérhető könyvtárakban nem található meg, gondoljunk a könyvtárközi kölcsönzés lehetőségére. Ennek segítségével nemcsak a belföldi, hanem a külföldi könyvtárak állományában fellelhető dokumentumokhoz is hozzájuthatunk.
FONTOS
Ki nyújthat segítséget a könyvtári szakirodalomban való tájékozódásban?

A könyvtárközi kölcsönzés lebonyolításához idő (nemzetközi esetében akár több hónap) kell, ezért ne halogassuk. Az esetleges költségekről mindig tájékozódjunk a tranzakciót lebonyolító könyvtárostól.

  1. Végső soron, ha elakadnánk a keresésben, vagy nem mozgunk kellő gyakorlattal a könyvtárak és az információforrások között, nyugodtan kérjünk segítséget attól az embertől, aki képesítése szerint el tud bennünket kalauzolni ebben a világban: a könyvtárostól.
Kapcsolat

Az irodalomkutatás és anyaggyűjtés témaköréhez részletesebb információkat tartalmaznak A bibliográfiák típusai és funkciói és Az irodalomkutatás technikája c. elektronikus tananyagok.