Milyen adatokat, információkat jegyezzünk fel jegyzetelés közben?

Miért praktikus módszer a "cédulázás"?

I/4. Jegyzetelés

Az előző fázis befejezésére - optimális esetben - kezünkben lesz egy olyan irodalomjegyzék (igaz, csak cédulákon), amely dolgozatunk megírásában felhasznált irodalomként jöhet számításba. Most tehát megkezdhetjük ennek a szakirodalomnak a feldolgozását: elolvasását és jegyzetelését. Ezt is célszerű bizonyos szabályok betartásával, következetes módszerekkel végezni.

Tekintsük át ezeket a tudnivalókat.

  • A jegyzeteinket, melyeket a szakirodalom olvasása közben készítünk, szintén célszerű cédulákra írni, hiszen így könnyen csoportosíthatjuk témakörök szerint.
  • Minden cédulán nagyon pontos adatokat kell feljegyeznünk a forrásra vonatkozóan, hiszen ez majd később könnyebbé teszi az idézeteink pontos kezelését.
  • Nemcsak az eredeti szövegrészleteket kell precízen lemásolnunk, de annak adatait is: szerző neve, tanulmány címe, a tartalmazó munka címe, megjelenési adatok, oldalszám.
  • A jegyzetelés során nemcsak szó szerinti idézeteket jegyezhetünk föl, hanem azokat a saját gondolatokat is, amelyek az eszünkbe jutottak a szöveg olvasása során.
  • A cédulára felírhatunk olyan megjegyzéseket is, amelyek a rendezést segíthetik.

Példa

► Lássunk egy lehetséges példát egy ilyen cédulára.

  • Manapság mindezt elvégezhetjük elektronikus formában is, a kijegyzetelt anyagokat dokumentumonként külön fájlba, esetleg mappába csoportosítva. Ezzel a módszerrel időt is megtakaríthatunk, hiszen a dolgozat írásakor egyszerű másolással beemelhetjük a megfelelő idézeteket, gondolatokat, hivatkozásokat. Természetesen ebben az esetben sem felejtkezhetünk el a bibliográfiai adatok pontos rögzítéséről.
Megjegyzés
Az idézetek típusairól lásd bővebben a II/2. fejezetet!