II. Hivatkozások készítése
II/1. Mi a hivatkozás?

Mint korábban már láttuk, a szakdolgozat megírásának fontos előzménye a téma vonatkozó szakirodalmának felkutatása, összegyűjtése, elolvasása és kijegyzetelése. A jegyzetelés során minden fontos gondolatot - szó szerintit vagy tartalmit - cédulák sokaságán rögzítettünk, az adott gondolat/idézet pontos eredeti megjelenésének adataival együtt. A dolgozat írásakor minden esetben kötelességünk a majdani olvasóval közölni, hogy melyek azok a szövegek, amelyeknek nem mi vagyunk a tulajdonosai, s azt is, hogy az eredeti textusokat hol, milyen forrásban találja meg, azaz hivatkozunk.

A szellemi alkotások tulajdonjogáról, s ezen művek mások általi felhasználásának szabályairól az 1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról, közismertebb nevén a Szerzői jogi törvény rendelkezik. Számos, nagyon hasznos szabály közül két részletre hívjuk fel a figyelmet:

  • II. fejezet 12. § (1) "... A szerzőt a mű részletének átvétele, idézése vagy ismertetése esetén is meg kell jelölni. A szerző a neve feltüntetéséhez való jogot a felhasználás jellegétől függően, ahhoz igazodó módon gyakorolhatja." (Focsor, 1999, p. 55)
  • IV. fejezet 34. § (1) "A mű részletét - az átvevő mű jellege és célja által indokolt terjedelemben és az eredetihez híven - a forrás, valamint az ott megjelölt szerző megnevezésével bárki idézheti." (Focsor, 1999, p. 102)

Kompiláció

Hivatkozások nélkül dolgozatunk másoktól ellopott, tudománytalan összeollózott gondolatok halmaza, amelyet a tudományos élet a kompiláció (lat. compilatio) kifejezéssel nevez meg.

"A kompiláció jelentését Pápai Páriz Ferenc szótára lopogatás, fosztás, latorkodás, Szenci Molnár Albert Dictionarium a lopogatás szavakkal adta meg." (Maczák, 2003, p. 262)

A Világirodalmi lexikon szerint "...ma elsősorban olyan tudományos munkákra alkalmazzák, amelyeket a "szerző" jelen esetben a kompilátor, más művekből szedett össze eredeti adatok, szempontok vagy következtetések nélkül." (Király, 1979, p. 486)


Plágium

Ehhez a témakörhöz kapcsolódik a plágium - bizonyára mindenki által ismert - fogalma is: "...idegen szellemi alkotás részbeni, ill. teljes eltulajdonítása; idegen műnek (műrészletnek) saját névvel való közlése." (Bakos, 2002, p. 513)

Mely törvény rendelkezik a szellemi alkotások tulajdonjogáról?
Mi a kompiláció?
Mit jelent a plágium szó?

Napjainkban a felsőoktatási intézmények szabályzatai kitérnek erre a problémakörre: szigorúan szankcionálják a plagizáló diplomamunkákat. Ebben segítségükre vannak azok a szoftverek is, amelyek a szövegek eredetiségét vizsgálják. Sok tanszék megköveteli a hallgatótól, hogy a dolgozathoz csatolt nyilatkozatban vállaljon felelősséget munkájának eredetiségéért.

Hivatkozáskor tehát megadjuk annak a dokumentumnak a bibliográfiai adatait, amelyből idéztünk.