Melyek a legfontosabb tényezők, amelyek megkövetelik az idézések használatát egy tudományos dolgozatban?

II/2. Az idézés
II/2.1. Mi a célunk az idézéssel?

Számtalan okot lehetne felsorolni, néhány közülük:

  • Megadhatjuk a tiszteletet elődeinknek, hiszen aligha van olyan téma, amivel valaki ne foglalkozott volna már. Minden kutatásnak vannak előzményei, korábbi eredményei, amelyről publikációk jelentek meg. Munkánkban ezekre az eredményekre alapozva építkezünk, állapítunk meg új összefüggéseket.
  • Bizonyságot teszünk arról, hogy dolgozatunk tudományosan megalapozott: birtokában vagyunk annak a tudásnak, amelyet az adott téma szakirodalmi előzményei tartalmaznak.
  • Lehetőséget adunk magunknak arra, hogy tudományos eredményeinket a hivatkozásokkal alátámaszthassuk: bizonyítékokkal erősítjük meg mondanivalónkat.
  • Segítséget nyújtunk a leendő olvasóknak is: lehetőséget adunk arra, hogy a hivatkozott művekből további információkhoz jussanak. Tulajdonképpen mi is ezt tettük a dolgozathoz kapcsolódó szakirodalom összegyűjtésekor: az irodalmi források megtalálásának fázisában - mint azt a I/3. pontban megismertük - irodalomjegyzékeket, hivatkozásokat, jegyzeteket tanulmányoztunk át, hogy minél teljesebben gyűjthessük össze kutatási területünk szakirodalmát.
  • Egyet érthetünk, esetleg vitatkozhatunk elődeinkkel: mondanivalónkat alátámaszthatjuk az ő megállapításaikkal vagy megfigyeléseinkkel cáfolhatjuk azokat. Mindkét esetben nélkülözhetetlen az eredeti szöveg/gondolat idézése. (Szabó K., 2002, p. 206-207)