Milyen
szempontokat kell figyelembe venni a hivatkozási módszer kiválasztásakor?
Milyen
követelmények fogalmazódnak meg bármely hivatkozási forma készítésekor? |
II/3.5. Melyiket
válasszam?
Azt, hogy melyik hivatkozási
rendszert válasszuk, számos tényező befolyásolhatja. Át kell gondolnunk, hogy
melyik módszer a megfelelő tudományterületünknek, szűkebb témánknak. De a
döntésben segítenek a következők is:
- Magyarországon az MSZ ISO 690-es szabvány határozza meg
a hivatkozások készítésének formáját. Figyelembe vehetjük e szabvány
"ajánlásait", ezek célja a hivatkozások készítésének egységesítése, a nemzetközi
gyakorlathoz való közelítése (a szabvány az ISO 690:1987 nemzetközi szabvány
alapján készült).
- A fentebb említett szabvány az indexszámos, a tételszámos és a
név-év hivatkozást ismeri. A magyar gyakorlat lassan veszi át a
Harvard-módszert, számos tudományterület publikációi azonban ezt alkalmazzák,
de például a társadalomtudományi tanulmányokban gyakrabban használják az
indexszámos módszert. Éppen ezért nézzünk szét azokban az irodalmakban,
amelyekre mi is hivatkozunk a dolgozatban: melyik formációt alkalmazzák
legtöbbször.
- Minden tudományterületnek vannak rangos folyóiratai,
periodikái. Tanulmányozzuk át őket, milyen módszerrel élnek a bennük szereplő
dolgozatok.
- Segítségül hívhatjuk témavezetőnk publikációit is: milyen módon
hivatkozik ő írásaiban.
- Végül, de nem utolsósorban a legkézenfekvőbb megoldás, ha a fenti
módszerek átgondolása után sem tudunk dönteni, kérdezzük meg témavezetőnket,
mit vár el tőlünk.
|
Következetesség
Pontosság |
- Legyünk következetesek, egy dolgozaton belül egyetlen
formát alkalmazzunk, ne keverjük másokkal.
- Legyünk nagyon pontosak: idézeteink és azok forrásai
legyenek precízek, így is biztosítsuk dolgozatunk komoly voltát. A
szakdolgozatokat bíráló oktatók "rossz szokása" lehet, hogy munkánk olvasását
a hivatkozásoknál és az irodalomjegyzéknél kezdik, ellenőrizve azok meglétét,
helyességét, pontosságát. Egy-egy hivatkozás- vagy irodalomjegyzék sokat
elárul számukra a dolgozat tartalmi részéről is.
|