Milyen szempontokat kell figyelembe venni a hivatkozási módszer kiválasztásakor?

Milyen követelmények fogalmazódnak meg bármely hivatkozási forma készítésekor?

II/3.5. Melyiket válasszam?

Azt, hogy melyik hivatkozási rendszert válasszuk, számos tényező befolyásolhatja. Át kell gondolnunk, hogy melyik módszer a megfelelő tudományterületünknek, szűkebb témánknak. De a döntésben segítenek a következők is:

  • Magyarországon az MSZ ISO 690-es szabvány határozza meg a hivatkozások készítésének formáját. Figyelembe vehetjük e szabvány "ajánlásait", ezek célja a hivatkozások készítésének egységesítése, a nemzetközi gyakorlathoz való közelítése (a szabvány az ISO 690:1987 nemzetközi szabvány alapján készült).
  • A fentebb említett szabvány az indexszámos, a tételszámos és a név-év hivatkozást ismeri. A magyar gyakorlat lassan veszi át a Harvard-módszert, számos tudományterület publikációi azonban ezt alkalmazzák, de például a társadalomtudományi tanulmányokban gyakrabban használják az indexszámos módszert. Éppen ezért nézzünk szét azokban az irodalmakban, amelyekre mi is hivatkozunk a dolgozatban: melyik formációt alkalmazzák legtöbbször.
  • Minden tudományterületnek vannak rangos folyóiratai, periodikái. Tanulmányozzuk át őket, milyen módszerrel élnek a bennük szereplő dolgozatok.
  • Segítségül hívhatjuk témavezetőnk publikációit is: milyen módon hivatkozik ő írásaiban.
  • Végül, de nem utolsósorban a legkézenfekvőbb megoldás, ha a fenti módszerek átgondolása után sem tudunk dönteni, kérdezzük meg témavezetőnket, mit vár el tőlünk.

FONTOS

Bármely hivatkozási módszert választjuk is:

  • Alaposan tanulmányozzuk át a módszer sajátosságait;
  • Készségszintig sajátítsuk el a formai követelményeket (központozás, zárójel, kiemelés, stb.), hogy a dolgozat írásakor már ez ne jelentsen problémát;
Következetesség


Pontosság
  • Legyünk következetesek, egy dolgozaton belül egyetlen formát alkalmazzunk, ne keverjük másokkal.
  • Legyünk nagyon pontosak: idézeteink és azok forrásai legyenek precízek, így is biztosítsuk dolgozatunk komoly voltát. A szakdolgozatokat bíráló oktatók "rossz szokása" lehet, hogy munkánk olvasását a hivatkozásoknál és az irodalomjegyzéknél kezdik, ellenőrizve azok meglétét, helyességét, pontosságát. Egy-egy hivatkozás- vagy irodalomjegyzék sokat elárul számukra a dolgozat tartalmi részéről is.