Milyen hivatkozási formák követelik meg bibliográfia (felhasznált irodalom, stb.) készítését?
Milyen szempontok alapján rendezhetjük a bibliográfiában a szerepeltetett dokumentumokat?

IV. Az irodalomjegyzék, bibliográfia

A szakdolgozatok formai követelményeit leíró szabályzatok minden esetben megkövetelik tőlünk irodalomjegyzék készítését. Elnevezése többféle lehet: Hivatkozások (számos esetben találkozhatunk ezzel a névvel a Harvard-módszerrel készített hivatkozások esetében), Irodalomjegyzék, Bibliográfia, Felhasznált irodalom. Bármelyik esetében ugyanarról van szó: a dolgozat készítése során felhasznált szakirodalmakról készített lista, amely tartalmazza az illető dokumentum általunk olvasott kiadásának bibliográfiai adatait. Ha a szakirodalom összegyűjtésekor időt és fáradtságot nem kímélve pontosan jegyeztük fel ezeket az adatokat (lásd I.3. fejezet), akkor most könnyű dolgunk van, hiszen nem kell mást tennünk, mint a megfelelő sorrendben számba venni azokat.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a legegyszerűbben elkészíthető sorrendet a betűrend adja: a felhasznált dokumentumokat a szerzők nevének illetve szerkesztett művek esetében a mű címének alfabetikus rendezése gyorsan elkészíthető. Ha egy szerző több művét is felsoroljuk, akkor a címek betűrendjét is figyelembe kell vennünk.


Példa

► "A szociális munka etikai kódexe. Háló, 2000. május; www.3sz.hu

Adriondack, Sandy: Mindennapi receptek civil szervezeteknek. Kézikönyv non-profit vezetőknek. Budapest, 1999, Non-profit Információs Oktató Központ Alapítvány - Soros-NIOK Iroda

American Sociological Assotiation Code of Ethics. (Az Amerikai Szociológiai Társaság Etikai Kódexe) Elérhető a www.asanet.org címen

Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába. Budapest, 2002, Osiris Kiadó.

....

Bányai Emőke-Szabó Lajos-Tánczos Éva: Az esetmunka folyamata. In Kozma Judit szerk.: Kézikönyv szociális munkásoknak. Budapest, 1988, Szociális Szakmai Szövetség

Bárdos Kata: Alapvető eszközök a szociális munkában. In Kozma Judit szerk.: Kézikönyv szociális munkásoknak. Budapest, 1988, Szociális Szakmai Szövetség

....

Vargha András: Matematikai statisztika pszichológiai, nyelvészeti és biológiai alkalmazásokkal. Budapest, 2000, Pólya Kiadó.

Wartofsky, Marx W.: A tudományos gondolkodás fogalmi alapjai. Budapest, 1977, Gondolat Kiadó." (Héra-Ligeti, 2005, p. 330-334)


Megjegyzés

A fenti példán is látható, hogy a művek szerzői a bibliográfiai adatokat különböző formátumban (eltérő sorrend, előbb a megjelenés éve majd a kiadó neve szerepel; hiányzik a dokumentumok oldalszáma) szerepeltetik.

A betűrendet alkalmazó bibliográfián belül lehetséges egyéb rendszerezési elvet alkalmazni, például, ha egy szerző több művét soroljuk fel. A szerző neve után alkalmazhatjuk a címek betűrendjét, de lehetőség van arra is, hogy a dokumentumok megjelenési idejét vegyük figyelembe.


Példa

► "Petőfi S. J.

1990 A nyelv mint írott kommunikációs médium: szöveg. In uő: Szöveg, szövegtan, műelemzés. Budapest, Országos Pedagógiai Intézet, 3-75.

1996 Az explicitség biztosításának feltételei és lehetőségei természetes nyelvi szövegek interpretációjában. A szemiotikai textológiai értelmező interpretáció néhány aspektusa. Budapest, MTA Nyelvtudományi Intézete.

1997 Egy poliglott dzövegnyelvészeti-szövegtani kutatóprogram [= Officina Textologica, 1]. Debrecen, Kossuth Egyetemi Kiadó." (Béres-Horányi, 1999, p. 340.)

Ha a felhasznált irodalmakat rendszerezni szeretnénk, alkothatunk külön csoportokat is, pl. könyvek, tanulmányok, folyóiratcikkek, elektronikus dokumentumok. Ezeken a csoportokon belül természetesen ismét a betűrend lehet a felsorolás alapja.


Példa






► "Szerémi György

1490-1550

Szövegek

Sz. Gy. II. Lajos és János királyok házi káplánja emlékirata Magyarország romlásáról 1484-1543 között. kiad. és bev. Wenczel Gusztáv. Pest 1857. XXXIV, 410 l. (MHHS 1.)
Ism.: Zilahi Károly, BpSz 1860. 10. köt. 160-200.
Történelmi adatok Sz. Gy. emlékirataiból. Ford. és kiad. Mogyoróssy János. Békésgyula 1882. 44 l., 3 t., 2 térk[....]

Irodalom

Összefoglaló és gyűjteményes munkák

ERDÉLYI László: Sz. Gy. és emlékirata. Bp. 1892. 136 l.

SZÁDECZKY Lajos: Sz. Gy. élete és emlékirata. Bp. 1892. 82 l. (Értek.Tört. Tud.-Kből XV. 7.) [...]

TANULMÁNYOK, CIKKEK

ZSILINSZKY Mihály: Sz. Gy. emlékirata. = HaviSz 1878. I. 250-255.

MÁRKI Sándor: Sz. Gy. magyarsága = MNyr 1882.

26-29...." (Stoll-Varga-Kovács, 1972, p. 337)

A témával foglalkozó szakirodalmak megemlítik a kronologikus bibliográfiákat is. Ebben az esetben a leírás első eleme a megjelenés évszáma, majd azt követi a cím illetve a többi megjelenési adat. Ezt az irodalomjegyzéket elsősorban akkor készítjük, ha a megjelenési évnek kiemelt szerepe van, pl. költők, írók műveinek számbavételekor.


Példa

► "József Attila életében megjelent verseskötetei

...

1922 Szépség koldusa. Szeged, Koroknay.

1925 Nem én kiáltok. Szeged, Koroknay

1929 Nincsen apám, se anyám. Versek. Budapest, Genius

1931 Döntsd a tőkét, ne siránkozz. Versek. Budapest, Juhász Árpád könyvnyomdája..." (Gyurgyák, 1997, p. 146)